Sztućce srebrne, platerowane i oksydowane. Jak ich używać i o nie dbać? | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Sztućce srebrne, platerowane i oksydowane. Jak ich używać i o nie dbać?

21 lutego 2013, dodał: Sfera Group
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Na twoich sztućcach pojawiają się plamki rdzy? Nie możesz ich myć w zmywarce? Sprawdź, z jakiego materiału są wykonane. Od tego czy te są platerowane, ze stali nierdzewnej czy ze srebra zależy ich trwałość i użytkowanie. Podpowiadamy jak korzystać z zastawy wykonanej w różny sposób, aby służyła przez wiele lat.

Srebra stołowe jak nobilitacja

Dawniej wyroby ze srebra posiadały jedynie najbogatsze warstwy burżuazji i arystokracji. Dodawały one splendoru domowi i nobilitowały właścicieli. Srebra stołowe cieszyły się największym uznaniem z uwagi na walory użytkowe i estetyczne ponieważ nie zmieniały smaku spożywanych potraw. Były bardziej higieniczne i zdrowe niż np. sztućce cynowe. Ich klasa i przeznaczenie nie uległy zmianie do dziś. Wyroby podaje się podczas najbardziej wyjątkowych okoliczności, nakrywa się nimi stoły dla wytwornych gości. Aby jednak należycie służyły przez lata, należy o nie odpowiednio zadbać. – Niekorzystnie wpływa na nie wilgoć, światło, dym tytoniowy, a nawet powietrze. W wyniku kontaktu z siarką i jej związkami, zawartymi w niektórych potrawach i gotowych produktach, np. rybach morskich, jajkach czy majonezie, sztućce pokrywają się siarczkiem, który jest przyczyną śniedzenia srebrzystej powierzchni. Nie jest to w żaden sposób szkodliwe dla zdrowia, ale może wyglądać mało estetycznie – wyjaśnia Małgorzata Otte z Warszawskiej Fabryki Platerów Hefra. – Wszelkie zabrudzenia usuniemy używając miękkich szmatek impregnowanych środkami czyszczącymi i specjalnych past oraz płynów do czyszczenia sreber, dostępnych w punktach sprzedaży wyrobów Hefra, a także w sklepach z artykułami chemii gospodarczej – dodaje Małgorzata Otte.

Warto dodać, że srebrne sztućce powinny być przechowywane w szczelnie zamkniętych pojemnikach wyściełanych np. suknem. Należy myć je ręcznie i pojedynczo tuż po skończeniu jedzenia, następnie przecierać do sucha i polerować.

Sztućce platerowane

Wyroby platerowane, czyli pokryte warstwą szlachetnego metalu, jak np. srebro i złoto, są również bardzo trwałe. Dlatego wynalezienie techniki platerowania było rewolucyjnym wydarzeniem w historii złotnictwa. Dzięki temu produkcja sztućców imitujących srebrne spotkała się z ogromnym zainteresowaniem. W konsekwencji to co do XVIII w. było dostępne jedynie dla najbardziej zamożnych, było w zasięgu ręki klasy średniej. Celem samego platerowania jest zwiększenie wartości przedmiotu i jakości, dzięki niemu sztućce są np. odporne na korodowanie. Podobnie jak przedmioty ze srebra, wyroby platerowane również ozdabia się grawerunkami i herbami. Istotne jest to, że wymagają one podobnej troski i odpowiednich zabiegów konserwacyjnych jak te ze srebra. Należy je skrupulatnie przechowywać, a podczas mycia uważać, żeby ich nie porysować. Nie poleca się myć ich w zmywarce.

Oksydowanie to ozdabianie

Oksydowanie, czyli czernienie stali, które osiąga się w procesie produkcji, skutecznie zabezpiecza przed korozją i jednocześnie nadaje powierzchni ozdobną formę. – W Warszawskiej Fabryce Platerów Hefra oksydowane są jedynie sztućce i galanteria stołowa wykonana w całości ze srebra bądź posrebrzane. Celowo postarzone produkty są nieco zmatowione i ciemniejsze w zagłębieniach. Pamiętajmy, aby do usuwania plam z wyrobów oksydowanych nie używać wody z solą kuchenną lub solą. Po zanurzeniu w takim roztworze warstwa oksydowana ulega częściowemu usunięciu – mówi Małgorzata Otte.

Stal szlachetna najpowszechniejsza

Sztućce wykonane ze stali szlachetnej, czyli nierdzewnej to aktualnie najpopularniejsze sztućce na rynku. Wykonane są z połączenia stopu żelaza, węgla i chromu, z dodatkiem niklu. Są jednak mniej odporne i wytrzymałe od tych wykonanych ze srebra i posrebrzanych, dlatego służą relatywnie krócej. Najlepiej sprawdzają się w codziennym użytkowaniu domowym. Nie przystoi jednak podawać ich podczas tzw. spotkań na szczycie, kiedy podejmowani są znamienici goście i przedstawiciele elity. Sztućce ze stali szlachetnej można bez obaw myć w zmywarce. Ale używanie proszków, bądź silnych detergentów często powoduje różnego rodzaju zarysowania, co w konsekwencji może powodować utratę blasku.

file1361447283

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Białe meble - polecacie czy nie?
Niezaprzeczalnym atutem białych mebli kuchennych jest fakt, że doskonale sprawdzają się w małych przestrzeniach, rozjaśniając...
Co myślicie o kobiecym stylu zarząd…
Kobiety w roli menedżerek zarządzają podmiotami w inny sposób niż płeć przeciwna, gdyż częściej...
Nadpotliwość
Podstawowym sposobem na nadpotliwość jest odpowiednia higiena ciała. Częstotliwość kąpieli należy dostosować do swojej...
Bielizna
Bielizna jest potrzebna każdej kobiecie by dać jej uczucie komfortu w każdej sytuacji, podkreślić...