Zielony makaron ze szpinakiem i mięsem – szpinakowy raj: prosto do wiosny!
składniki
1 opakowanie makaron szpinakowy,
1/2 kg mięso mielone indycze,
4 ząbki czosnek,
uniwersalna przyprawa Vegeta
pieprz,
1 opakowanie szpinaku
1 łyżka masła,
1/2 szt śmietana,
1 cebula,
1/2 szt bułki czerstwej
1/2 szklanki mleka
sos sojowy KIKKOMAN
Do mięsa indyczego mielonego dodajemy namoczoną w mleku , następnie odsączona bułkę , bardzo drobno posiekana cebulkę sos sojowy do smaku . Wyrabiamy ręką masę mięsną. Formujemy małe kuleczki i gotujemy je w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Szpinak myjemy i podsmażamy na maśle . dodajemy przyprawę uniwersalną i wyciśnięty czosnek. Mieszamy i podlewamy wodą dusimy. Następnie miksujemy na gładką masę i zaciągamy śmietaną. do sosu wkładamy wcześniej ugotowane klopsiki. Makron gotujemy według przepisu na opakowaniu . Ugotowany makaron polewamy sosem z klopsikami i ozdabiamy suszonymi pomidorami z chilli.