Szpinakowa i fasolowa pasta kanapkowa

6 marca 2017, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

 

Jeśli brak Ci pomysłów na codzienne kanapki, koniecznie wypróbuj smakowych maseł i past kanapkowych. To prosty trik na wprowadzenie w codzienne menu nowych smaków.  Potrzebujesz kilku podstawowych składników i szczypty aromatycznych ziół: koperku, czosnku, bazylii, natkę pietruszki. Pomysłów na niebanalne smarowidła jest całe mnóstwo. Inspiracji poszukaj u eksperta programu „Kulinarnie Mocni”, Szefa Kuchni Kamis, Macieja Wawryniuka. Tak, jak edukatorom Banków Żywności, podpowiada, jak odmienić smak kanapek.

Postaw na smak

Pasty kanapkowe i masła smakowe są doskonałą alternatywą dla popularnych kanapek z wędliną, serem czy dżemem. W zależności od dodanych składników stanowią cenne źródło tłuszczów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pasty rybne, jajeczne, czy warzywne nabiorą wyjątkowego smaku, dzięki ziołom i przyprawom. Wszystko zależy od naszej wyobraźni i od tego, co akurat mamy w lodówce.

Masło czosnkowe ze szpinakiem

Składniki

  • 200g masła
  • 70g świeżego lub mrożonego szpinaku
  • 1-2 łyżeczki czosnku granulowanego np. marki Kamis
  • pieprz czarny mielony np. marki Kamis
  • sól

Sposób przygotowania

Do miękkiego masła dodaj szpinak – świeży lub odciśnięty mrożony. Składniki zmiksuj na jednolitą masę. Pod koniec miksowania dopraw czosnkiem, pieprzem i solą. Z przygotowanej masy uformuj walec, zawiń go w folię spożywczą i odstaw do lodówki. Masło podawaj z ulubionym pieczywem.

Pasta z fasoli

Składniki

  • 1 puszka białej fasoli
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • Sól

Mix przypraw np. marki Kamis

  • 1-2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • chili
  • kminek
  • majeranek

Sposób przygotowania

Fasolę zmiksuj z koncentratem pomidorowym i olejem. Dodaj drobno posiekaną, podsmażoną na złoty kolor cebulę. Dopraw kminkiem, majerankiem, pieprzem i solą. Podawaj z ulubionym pieczywem. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.

Czym jest projekt „Kulinarnie Mocni”?

To wspólna inicjatywa Federacji Polskich Banków Żywności, organizacji społecznych i McCormick Polska, właściciela marki Kamis. W ramach projektu „Kulinarnie Mocni” edukatorzy Banków Żywności przez kilka miesięcy prowadzą zajęcia z mieszkańcami różnych miast Polski, które zostały objęte Programem Operacyjnym Pomocy Żywnościowej. Dzięki temu uczestnicy lokalnych warsztatów poznają sposoby na proste, zdrowe i pomysłowe posiłki, a także uczą się, jak wykorzystywać zioła i przyprawy, by wydobyć głębię smaku codziennych dań.

Projekt jest niezwykłą inicjatywą, która przełamuje kulinarną niemoc wielu z nas. Codzienne gotowanie nie musi być nudne, gdy uruchomimy swoją wyobraźnię. Okazuje się, że kreatywność przy komponowaniu kanapek może być nieograniczona. Jej efektem mogą być pyszne masła smakowe
i pasty kanapkowe. Doprawione aromatycznymi ziołami przyprawami zachwycą wszystkich domowników i przełamią kulinarną niemoc.
mówi Marek Borowski z Federacji Polskich Banków Żywności.

Więcej informacji o McCormick

McCormick & Company, Inc. globalny lider w produkcji ziół i przypraw oraz dodatków smakowych. Z 4,3 miliarda USD rocznej sprzedaży firma produkuje, dostarcza na rynek i dystrybuuje przyprawy, mieszanki przypraw, zioła i inne produkty smakowe dla całej branży spożywczej — punktów detalicznych, producentów żywności i gastronomii. Każdego dnia, bez względu na to, co jesz i gdzie, możesz cieszyć się przyprawami

McCormick. Więcej informacji na stronie www.mccormickcorporation.com.
O McCormick w Polsce
Firma jest obecna w Polsce od 2011 roku. Jej główna siedziba znajduje się w Stefanowie. McCormick zatrudnia w Polsce ponad 900 osób. Firma jest krajowym liderem w ilości sprzedaży na rynku przypraw i musztard, które oferuje pod markami KAMIS i Galeo.
McCormick Polska jest wieloletnim partnerem Banków Żywności. W zeszłym roku firma wraz z Bankami Żywności rozpoczęła realizację programu „Kulinarnie mocni”, w ramach którego edukuje na temat doboru odpowiednich przypraw i ziół dla wydobycia oraz podkreślenia głębi smaku potraw złożonych z podstawowych składników. W kwietniu 2013 McCormick Polska został wyróżniony nagrodą im. Jacka Kuronia przyznawaną przez Federację Polskich Banków Żywności, jako „Darczyńca roku 2012”.

Zapraszamy na www. kamis.pl/kulinarnie-mocni

Więcej informacji o Federacji Polskich Banków Żywności

Federacja Polskich Banków Żywności zrzesza 32 Banki Żywności na terenie całej Polski. Banki Żywności walczą o pełne wykorzystanie produktów spożywczych  w Polsce. Tworzą system, w którym wszelkie nadwyżki, dzięki hojności darczyńców, mogą być błyskawicznie przekazane osobom najbardziej potrzebującym. Banki Żywności to również sztab ekspertów, którzy o zdrowym odżywianiu, ale i o smacznej kuchni wiedzą wszystko. Prowadzą również kampanie, które przekonują Polaków do tego, jak łatwo jest nie marnować pieniędzy, nie wyrzucać jedzenia i oszczędzać je także dla innych Zbiórki jedzenia w sklepach organizowane przez Banki Żywności kilka razy do roku pozwalają dziesiątkom tysięcy Polaków pokazać swe wielkie serca i podzielić się zakupami tak, by zaspokoiły głód ludzi żyjących w trudnych warunkach. Federacja jest także aktywnym partnerem w debacie publicznej i działaniach legislacyjnych z zakresu polityki społecznej, działalności organizacji pozarządowych, czy współpracy sektorowej.

Zapraszamy na: www.bankizywnosci.pl