Szpinak do obiadu

25 listopada 2009,
dodał: Tomanek
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 2 kg świeżego szpinaku

– 3 jajka

– 200 ml mleka

– sól, gałka muszkatołowa

– łyżka masła

Przygotowanie:

Szpinak obrać do pozostawienia samych liści, odrzucając twarde łodyżki. Dokładnie opłukać. Wrzucić do garnka, zalać 250 ml wody i dusić. Po ok. 15 minutach, gdy woda już wyparuje, wlać mleko, wbija jaja i dodać masło. Energicznie zamieszać. Szpinak jeszcze chwilę gotować, aż wszystkie płyny połączą się ze szpinakiem a ich nadmiar  odparuje. Na koniec doprawić solą i pół płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej.

Argumentem, by zrezygnować z mrożonego szpinaku i jadać świeży, jest jego wspaniały, lekko winny smak. To ostatni dzwonek, a by przygotować z niego pyszny posiłek.

file1259156887



FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...