Szpinak do obiadu

25 listopada 2009,
dodał: Tomanek
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 2 kg świeżego szpinaku

– 3 jajka

– 200 ml mleka

– sól, gałka muszkatołowa

– łyżka masła

Przygotowanie:

Szpinak obrać do pozostawienia samych liści, odrzucając twarde łodyżki. Dokładnie opłukać. Wrzucić do garnka, zalać 250 ml wody i dusić. Po ok. 15 minutach, gdy woda już wyparuje, wlać mleko, wbija jaja i dodać masło. Energicznie zamieszać. Szpinak jeszcze chwilę gotować, aż wszystkie płyny połączą się ze szpinakiem a ich nadmiar  odparuje. Na koniec doprawić solą i pół płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej.

Argumentem, by zrezygnować z mrożonego szpinaku i jadać świeży, jest jego wspaniały, lekko winny smak. To ostatni dzwonek, a by przygotować z niego pyszny posiłek.

file1259156887



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....