Szpinak do obiadu
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
– 2 kg świeżego szpinaku
– 3 jajka
– 200 ml mleka
– sól, gałka muszkatołowa
– łyżka masła
Przygotowanie:
Szpinak obrać do pozostawienia samych liści, odrzucając twarde łodyżki. Dokładnie opłukać. Wrzucić do garnka, zalać 250 ml wody i dusić. Po ok. 15 minutach, gdy woda już wyparuje, wlać mleko, wbija jaja i dodać masło. Energicznie zamieszać. Szpinak jeszcze chwilę gotować, aż wszystkie płyny połączą się ze szpinakiem a ich nadmiar odparuje. Na koniec doprawić solą i pół płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej.
Argumentem, by zrezygnować z mrożonego szpinaku i jadać świeży, jest jego wspaniały, lekko winny smak. To ostatni dzwonek, a by przygotować z niego pyszny posiłek.