Szpikowana pieczeń
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
2 kg. udźca cielęcego bez kości, 10 dkg. słoniny, 2 marchewki, pietruszka, 2 łyżki masła, 2 łyżki musztardy, 2 cebule, szklanka bulionu, 1/2 szkl. śmietany, łyżka mąki, 2 listki laurowe, sól, pieprz.
Mięso opłukać. Warzywa oczyścić, zetrzeć na tarce. Mięso natrzeć solą i pieprzem, posmarować musztardą, obłożyć wymieszanymi warzywami. Odstawić na 2 dni w chłodne miejsce. Słoninę pokroić w słupki, schłodzić w zamrażalniku. Mięso naszpikować słoniną, zrumienić an maśle, włożyć do brytfanny. Polać bulionem, wrzucić listki laurowe. Brytfannę przykryć, piec ok. 1 godz. 40 min. w temp. 200 stopni. Zdjąć przykrywkę, polać mięso śmietaną wymieszaną z mąką. Piec ponownie ok. 20 min.