Zupa szparagowa z waflami
Artykuł zewnętrzny
Delikatna, typowo wiosenno-letnia zupa. Zamiast zagęszczania mąką – wafle.
Czas : 20 minut
Składniki :
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1/2 litra wody
- 1/4 szklanki słodkiej śmietanki
- 1/2 szklanki pokrojonego koperku
- sól
- szczypta cukru
- 1 wafel ryżowy z solą morską Good Food
- wafelki do przegryzania użyłam Minis Kuku-Kurydza Good Food
Szparagi umyć i pokroić w kawałki. Zalać wodą i dodać szczyptę soli. i cukru. Gotować 15 minut. Wrzucić wafel by nasiąknął płynem. Dodać śmietankę. Zmiksować w malakserze na krem. Doprawić do smaku. Zmieszać z koperkiem.
Podawać w filiżankach z wafelkami do przegryzania.
Doskonałe danie na wiosnę, lekkie , bez mięsa i odrobiną koniecznego dla organizmu nabiału (śmietanka) i wszystkich mikroelementów i witamin ze szparagów (kwas asparaginowego poprawi nam koncentrację i pamięć) – a wykorzystanie wafla ryżowego zamiast mąki to plus na rzecz lekkości.