Szparagi – sałatka

14 stycznia 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Sałatka na elegancki bankiet, przyjęcie, lekkostrawna i małokaloryczna (około 165 kalorii jedna porcja)

* Pęczek szparagów białych i zielonych
* 2 żółtka ugotowane na twardo
* 5 dag parmezanu w kawałku
* 2 łyżki sosu pesto
* łyżka oliwy
* cukier
* sól, pieprz

Szparagi opłukać. Białe obrać z włókien. Z obu gatunków szparagów odciąć zdrewniałe końce.

Ugotować w osolonym i posłodzonym wrzątku a następnie osączyć na sicie. Większe przekroić wzdłuż na pół.

Wymieszać pesto oraz oliwę, aby powstał jednolity sos. Dodać rozgniecione starannie żółtka i ponownie wymieszać.

Szparagi ułożyć na talerzu, oprószyć pieprzem, polać sosem i obficie posypać świeżo zestruganymi płatkami parmezanu. Sałatkę powinno się podawac od razu po jej przygotowaniu.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...