Szparagi – sałatka
Sałatka na elegancki bankiet, przyjęcie, lekkostrawna i małokaloryczna (około 165 kalorii jedna porcja)
* Pęczek szparagów białych i zielonych
* 2 żółtka ugotowane na twardo
* 5 dag parmezanu w kawałku
* 2 łyżki sosu pesto
* łyżka oliwy
* cukier
* sól, pieprz
Szparagi opłukać. Białe obrać z włókien. Z obu gatunków szparagów odciąć zdrewniałe końce.
Ugotować w osolonym i posłodzonym wrzątku a następnie osączyć na sicie. Większe przekroić wzdłuż na pół.
Wymieszać pesto oraz oliwę, aby powstał jednolity sos. Dodać rozgniecione starannie żółtka i ponownie wymieszać.
Szparagi ułożyć na talerzu, oprószyć pieprzem, polać sosem i obficie posypać świeżo zestruganymi płatkami parmezanu. Sałatkę powinno się podawac od razu po jej przygotowaniu.