Sznycle z kurczaka na ostro z sosem salsa
Zwykłe sznycle tyle , że wcześniej zamarynowane
Czas : 15 minut + marynowanie
Składniki :
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 2 łyżki sosu Salsa
- pieprz kolorowy grubo mielony
- 1 mini kostka czosnkowa ( lub utarty z solą na miazgę ząbek czosnku )
- bułka tarta do panierowania
- mąka do panierowania
- 1 jajko
- olej
- 1 łyżka masła
Zrobić marynatę z sosu salsa, 2 łyżek oleju, 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego, czosnku .Mięso podzielić na 4 porcje i wetrzeć w nie marynatę . Zostawić w lodówce na 1 godzinę.
Wyjąć z lodówki. Obetrzeć z marynaty. Rozbić tłuczkiem do mięsa ( przez woreczek foliowy ) na foremne sznycle.
Panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej raz lub 2 razy zależy jaka gruba panierkę kto lubi.
Na patelni rozgrzać olej. Dodać masło i poczekać aż się spieni. Smażyć sznycle na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni a na tłuszcz dać pozostałą marynatę i 1 łyżkę wody. Zagotować. Włożyć na moment sznycle, przewrócić je na drugą stronę , zgasić gaz – przykryć i zostawić na 3 minuty.
Podawać z ziemniakami, ryżem lub sałatką ziemniaczaną .