Sznycle drobiowe po włosku (z szynką, suszonymi pomidorami)

12 listopada 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 4 piersi z kurczaka

– 2 plastry szynki

– 4 plasterki żółtego sera lub mozzarella

– 5 dag suszonych pomidorów w zalewie

– 1/2 pęczka natki

– 3 łyżki oleju

– sól, pieprz

– 2 łyżki soku z cytryny

– 250 ml bulionu

– bagietka

– czosnek, masło

Filety umyć i osuszyć, naciąć wzdłuż tak, aby powstały podłużne, głębokie kieszonki. Każdą wypełnić 1/2 plasterka szynki, serem, pomidorami, natką, kotlety spiąć wykałaczkami. Smażyć na gorącym tłuszczu, oprószyć solą i pieprzem (w sumie około 15 minut). Bagietkę pokroić na kawałki, posiekać czosnek i natkę, zeszklić na maśle, na masełko czosnkowe przełożyć kostki bagietki i zrumienić. Podawać do sznycli.