Sznycle drobiowe po włosku (z szynką, suszonymi pomidorami)
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
– 4 piersi z kurczaka
– 2 plastry szynki
– 4 plasterki żółtego sera lub mozzarella
– 5 dag suszonych pomidorów w zalewie
– 1/2 pęczka natki
– 3 łyżki oleju
– sól, pieprz
– 2 łyżki soku z cytryny
– 250 ml bulionu
– bagietka
– czosnek, masło
Filety umyć i osuszyć, naciąć wzdłuż tak, aby powstały podłużne, głębokie kieszonki. Każdą wypełnić 1/2 plasterka szynki, serem, pomidorami, natką, kotlety spiąć wykałaczkami. Smażyć na gorącym tłuszczu, oprószyć solą i pieprzem (w sumie około 15 minut). Bagietkę pokroić na kawałki, posiekać czosnek i natkę, zeszklić na maśle, na masełko czosnkowe przełożyć kostki bagietki i zrumienić. Podawać do sznycli.