Szklane ciasteczka z karmelowym okienkiem
Bardzo kreatywne i oryginalne ciasteczka z karmelowym okienkiem.
Składniki:
Masło – 50 gramów
Cukier puder – 40 gramów
żółtko – 1
Mąka – 100 gramów
dowolne karmelki owocowe według własnego uznania
+
posypka cukrowa i czekolada (opcjonalnie)
Metoda gotowania:
Miękkie masło wymieszaj z cukrem pudrem. Dodaj 1 żółtko i ponownie wymieszaj. Przesiej mąkę i mieszaj, aż będzie gładka. Gotowe ciasto przykryj folią i włóż do lodówki na 15-30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkoj wałkiem i wycinamy dowolny kształt (trzeba też wyciąć środek)
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 5-10 minut
Połóż karmelki na środku
I wstaw do piekarnika na kolejne 3-5 minut, aż karmel się rozpuści)
Można na tym etapie przerwać, ale jeśli lubisz pokombinować w kuchni w imię sztuki i estetyki, możesz podzielić ciasteczka na dwie grupy. W jednej z grup posyp karmelowe okienko posypką cukierniczą, posmaruj roztopioną czekoladą samo ciasteczko i całość zamknij „pokrywką”, czyli naszą drugą grupą mącznych przyjaciół.
Gratulacje, Twoje dzieło sztuki kulinarnej jest ukończone!