Szczupak z sosem koperkowym

21 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

 

Szczupak to jedna ze smaczniejszych ryb słodkowodnych – w tej postaci jest moim zdaniem bardzo smaczny .

Czas : 30 minut

Składniki :

2 dzwonka ze szczupaka
2 łyżki oleju
3 łyżki masła
sól
pieprz mielony czarny
pieprz mielony biały
5 łyżeczek mąki
sok z cytryny
4 łyżki pokrojonego koperku
½ szklanki słodkiej śmietanki 18 %

Rybę umyć , osuszyć , posolić i posypać pieprzem . Oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Smażyć rybę na rumiano z obu stron .W ostatniej fazie smażenia zmniejszyć gaz , dołożyć masło i dosmażyć .W rondelku rozgrzać 2 łyżki masła , wsypać koperek .Smażyć 2 minuty mieszając .Dodać mąkę , zamieszać . Wlać śmietankę . Ogrzewać mieszając aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, szczyptą cukru , białego pieprzu mielonego i solą .

Ja podaję z makaronem Tagliatelle lub kładzionymi kluseczkami .Oczywiście z ziemniakami smakuje równie dobrze.

 

nadesłała: Babciagramolka



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...