Szczupak z sosem koperkowym

21 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

 

Szczupak to jedna ze smaczniejszych ryb słodkowodnych – w tej postaci jest moim zdaniem bardzo smaczny .

Czas : 30 minut

Składniki :

2 dzwonka ze szczupaka
2 łyżki oleju
3 łyżki masła
sól
pieprz mielony czarny
pieprz mielony biały
5 łyżeczek mąki
sok z cytryny
4 łyżki pokrojonego koperku
½ szklanki słodkiej śmietanki 18 %

Rybę umyć , osuszyć , posolić i posypać pieprzem . Oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Smażyć rybę na rumiano z obu stron .W ostatniej fazie smażenia zmniejszyć gaz , dołożyć masło i dosmażyć .W rondelku rozgrzać 2 łyżki masła , wsypać koperek .Smażyć 2 minuty mieszając .Dodać mąkę , zamieszać . Wlać śmietankę . Ogrzewać mieszając aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, szczyptą cukru , białego pieprzu mielonego i solą .

Ja podaję z makaronem Tagliatelle lub kładzionymi kluseczkami .Oczywiście z ziemniakami smakuje równie dobrze.

 

nadesłała: Babciagramolka