Szczawiowa wg Babci Basi

9 maja 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Typowi wiosenna zupa. Tania, prosta . Jak tylko pojawia się szczaw – natychmiast amatorzy tej zupy stają do garnków.

Czas 10 minut

Składniki :

  • 1 pęczek szczawiu ( po pokrojeniu ok. 1,5 szklanki )
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 szklanki wywaru warzywnego ( lub z drobiu i warzyw )
  • 1 łyżka mąki
  • ¾ szklanki słodkiej śmietany
  • 2 jajka
  • 4 średnie ziemniaki ( najlepiej młode ) ugotowane w ,, mundurkach „
  • 4 łyżki koperku pokrojonego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu mielonego

Szczaw umyć i drobno usiekać . Podsmażyć na maśle razem z koperkiem .Zalać wywarem i gotować 5 minut . Zaciągnąć mąką zmieszaną z odrobiną wody- zagotować . Dodać śmietankę .Doprawić solą i pieprzem . Podawać z jajkami na twardo pokrojonymi w ósemki i obranymi i pokrojonymi w plasterki ziemniakami

file1273399342