Szczawiowa wg Babci Basi
Artykuł zewnętrzny
Typowi wiosenna zupa. Tania, prosta . Jak tylko pojawia się szczaw – natychmiast amatorzy tej zupy stają do garnków.
Czas 10 minut
Składniki :
- 1 pęczek szczawiu ( po pokrojeniu ok. 1,5 szklanki )
- 2 łyżki masła
- 1,5 szklanki wywaru warzywnego ( lub z drobiu i warzyw )
- 1 łyżka mąki
- ¾ szklanki słodkiej śmietany
- 2 jajka
- 4 średnie ziemniaki ( najlepiej młode ) ugotowane w ,, mundurkach „
- 4 łyżki koperku pokrojonego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu mielonego
Szczaw umyć i drobno usiekać . Podsmażyć na maśle razem z koperkiem .Zalać wywarem i gotować 5 minut . Zaciągnąć mąką zmieszaną z odrobiną wody- zagotować . Dodać śmietankę .Doprawić solą i pieprzem . Podawać z jajkami na twardo pokrojonymi w ósemki i obranymi i pokrojonymi w plasterki ziemniakami