Szaszłyki ziemniaczane
składniki:
80 dag małych ziemniaków
15 dag boczku
2 czerwone cebule
2 białe cebule
2 łyżki oliwy
sól
Sos:
2 żółtka
2 łyżki soku z cytryny
4 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy
150 ml oliwy
sól, biały pieprz
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach 5 minut w osolonej wodzie. W tym czasie robimy sos: żółtka miksujemy z sokiem z cytryny i musztardą. Dodajemy posiekany czosnek i ponownie miksujemy. Powoli wlewamy 150 ml oliwy, doprawiamy. Ucieramy, aż powstanie gęsty sos.
Ziemniaki odcedzamy, obieramy i kroimy w duże kawałki. Połowę zawijamy w plasterki boczku. Cebulę obieramy i kroimy w ósemki. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian ziemniaki (z boczkiem i bez) i cebulę. Solimy, smarujemy oliwą. Pieczemy 10 minut na złoty kolor. Podajemy z sosem.