Szaszłyki ziemniaczane

24 września 2010, dodał: madziulka21
Artykuł zewnętrzny

składniki:

80 dag małych ziemniaków
15 dag boczku
2 czerwone cebule
2 białe cebule
2 łyżki oliwy
sól

Sos:
2 żółtka
2 łyżki soku z cytryny
4 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy
150 ml oliwy
sól, biały pieprz

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach 5 minut w osolonej wodzie. W tym czasie robimy sos: żółtka miksujemy z sokiem z cytryny i musztardą. Dodajemy posiekany czosnek i ponownie miksujemy. Powoli wlewamy 150 ml oliwy, doprawiamy. Ucieramy, aż powstanie gęsty sos.
Ziemniaki odcedzamy, obieramy i kroimy w duże kawałki. Połowę zawijamy w plasterki boczku. Cebulę obieramy i kroimy w ósemki. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian ziemniaki (z boczkiem i bez) i cebulę. Solimy, smarujemy oliwą. Pieczemy 10 minut na złoty kolor. Podajemy z sosem.



FORUM - bieżące dyskusje

Straciłam dwa zęby. Gdzie wstawiać …
Implanty też mają skutki uboczne, bo to metal, obce ciało w dziąśle...
Przyda się dziecku tablet?
Laptop jest najbardziej uniwersalny...
Problemy z PPK
Ja tam liczę na siebie, a nie na narzucone przez państwo opcje, które...
Cała prawda o mężczyznach
Faceci działają tylko w swoim interesie, zauważyłam już dawno, że nie kierują się uczuciami...