Szaszłyki ziemniaczane

24 września 2010, dodał: madziulka21
Artykuł zewnętrzny

składniki:

80 dag małych ziemniaków
15 dag boczku
2 czerwone cebule
2 białe cebule
2 łyżki oliwy
sól

Sos:
2 żółtka
2 łyżki soku z cytryny
4 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy
150 ml oliwy
sól, biały pieprz

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach 5 minut w osolonej wodzie. W tym czasie robimy sos: żółtka miksujemy z sokiem z cytryny i musztardą. Dodajemy posiekany czosnek i ponownie miksujemy. Powoli wlewamy 150 ml oliwy, doprawiamy. Ucieramy, aż powstanie gęsty sos.
Ziemniaki odcedzamy, obieramy i kroimy w duże kawałki. Połowę zawijamy w plasterki boczku. Cebulę obieramy i kroimy w ósemki. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian ziemniaki (z boczkiem i bez) i cebulę. Solimy, smarujemy oliwą. Pieczemy 10 minut na złoty kolor. Podajemy z sosem.



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.