Szaszłyki z wątróbek drobiowych
Szaszłyki z wątróbek drobiowych
.
Czas : 1 godzina
Składniki :5 podwójnych wątróbek drobiowych
6 plasterków wędzonego boczku ( wielkości połówki wątróbki )
10 małych kapeluszy pieczarek
6 ósemek jabłka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu mielonego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka mielonej papryki
3 łyżki oliwy
1 łyżka masła
Wątróbki podzielić na połówki . posolić , posypać pieprzem i papryką . Skropić sosem sojowym .Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć na niej na rumiano kapelusze pieczarek . Zdjąć je z patelni i posolić . Na pozostały na patelni tłuszcz włożyć wątróbki i usmażyć na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni i odłożyć . Na patelnię włożyć jabłka posypane papryką i majerankiem oraz plasterki boczku . obsmażyć z obu stron . Również zdjąć z patelni. Na patyczki do szaszłyków nabijać na przemian : połówkę wątróbki, plasterek boczku, pieczarkę , wątróbkę, pieczarkę , jabłko i tak do zapełnienia patyczka ( z tej porcji wychodzą 2 szaszłyki . Gotowe szaszłyki ułożyć w naczyniu do zapiekania , polać tłuszczem ze smażenia i dopiec w gorącym piekarniku ok. 10 minut. Podawać z ryżem pomidorowym i surówką .
nadesłane: Babciagramolka