Szaszłyki z wątróbek drobiowych

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Szaszłyki z wątróbek drobiowych

.
Czas : 1 godzina

Składniki :5 podwójnych wątróbek drobiowych
6 plasterków wędzonego boczku ( wielkości połówki wątróbki )
10 małych kapeluszy pieczarek
6 ósemek jabłka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu mielonego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka mielonej papryki
3 łyżki oliwy
1 łyżka masła

Wątróbki podzielić na połówki . posolić , posypać pieprzem i papryką . Skropić sosem sojowym .Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć na niej na rumiano kapelusze pieczarek . Zdjąć je z patelni i posolić . Na pozostały na patelni tłuszcz włożyć wątróbki i usmażyć na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni i odłożyć . Na patelnię włożyć jabłka posypane papryką i majerankiem oraz plasterki boczku . obsmażyć z obu stron . Również zdjąć z patelni. Na patyczki do szaszłyków nabijać na przemian : połówkę wątróbki, plasterek boczku, pieczarkę , wątróbkę, pieczarkę , jabłko i tak do zapełnienia patyczka ( z tej porcji wychodzą 2 szaszłyki . Gotowe szaszłyki ułożyć w naczyniu do zapiekania , polać tłuszczem ze smażenia i dopiec w gorącym piekarniku ok. 10 minut. Podawać z ryżem pomidorowym i surówką .

 

 

nadesłane: Babciagramolka

 



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...