Szaszłyki z ryb i owoców morza
SKŁADNIKI:
- filet ze świeżego tuńczyka – 250 g
- filet ze świeżego łososia – 250 g
- krewetki – 10 szt
- 1 op. marynaty do ryb z cytryną i koperkiem
- pomidor malinowy – 500 gramów
- 10 łyżek oliwy z oliwek
- cebulka – 10 sztuk
- liście kolendry
- cytryna do dekoracji
- 10 patyczków do szaszłyków
PRZYGOTOWANIE: Kolendrę posiekać (zostawić 10 listków do dekoracji) i połączyć z oliwą z oliwek, marynatą do ryb i sokiem z połowy cytryny. Marynatę podzielić na dwie części. Łososia i tuńczyka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę 2 cm na 2 cm. Tak przygotowaną rybę włożyć do części marynaty wraz z krewetkami,wy mieszać, a następnie odstawić na około 30 minut. Cebulkę sparzyć w gotującej się wodzie, obrać i przekroić na pół. Na zmoczony w wodzie patyk grillowy nadziewać kawałek łososia, pomidor, krewetkę, cebulkę, tuńczyka. Szaszłyki obsmażyć na patelni grillowej z obu stron po 5 minut, następnie opiekać w piekarniku 15 minut ułożyć w odpowiednich naczyniach i polać łyżką pozostałej marynaty z oliwą, dekorować listkiem kolendry i dodać kawałeczek cytryny do ewentualnego doprawienia.