Szaszłyki z polędwicy jelenia z dynią na rozmarynie

21 maja 2013, dodał: akrakr
Artykuł zewnętrzny

Wykwintne danie z szlachetnego mięsa jelenia

Składniki na 10 szaszłyków:

Mięso:
– 500g polędwicy z jelenia
– całe gałązki świeżego rozmarynu
– oliwa z oliwek
– sól, pieprz

Dynia:
– 2 małe dynie o średnicy około 25 cm średnicy, obranej, pokrojonej w 2 cm kostkę
– 4 łyżki miodu
– 4 łyżeczki soku z cytryny
– świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
Polędwicę kroję na kawałki. Z części gałązek rozmarynu odrywam listki.Mięso wysmarowuję oliwą, solą, pieprzem i rozmarynem. Odstawiam na godzinę do lodówki.
Dynię duszę w rondelku z 2 szklanki wody do średniej miękkości. Należy uważać żeby dynia się nie rozpadła. Następnie dodaję miód, sok z cytryny i chwilę podgrzewam. Odcedzam dynię z powstałego sosu.
Mięso ostrożnie nadziać na gałązki rozmarynu na przemian z dynią i grillować na ruszcie po około 5 minut z każdej strony lub do czasu aż mięso będzie ładnie zrumienione z zewnątrz i miękkie w środku.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...