Szaszłyki z młodych ziemniaków

30 maja 2013, dodał: plomien
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 40 dag małych ziemniaków
  • Po pół strąka czerwonej, żółtej i zielonej papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 10 dag wędzonego boczku w cienkich plasterkach

Na glazurę:

  • 5-6 łyżek keczupu
  • 2-3 łyżki sosu chi lii
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • Rozmaryn
  • Tymianek
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Dokładnie wymieszaj keczup z sosem chi lii. Dopraw do smaku przeciśniętym czosnkiem, imbirem, ziołami, solą oraz pieprzem.
  • Ziemniaczki namocz na kilkanaście minut w zimnej wodzie. Oskrob i obgotuj przez 5 minut w osolonym wrzątku. Jeszcze ciepłe polej połową glazury, wymieszaj.  Odstaw do ostudzenia.
  • Papryki umyj, pokrój w kwadraty. Cebulę obierz i pokrój w szersze piórka. Ziemniaczki zawiń w paseczki boczku. Na bambusowe patyki nabijaj ziemniaczki na przemian z cząstkami cebuli i papryki. Szaszłyki posmaruj pozostałą glazurą, ułóż na tackach do grillowania.
  • Piecz, kilkakrotnie obracając, nad rozżarzonymi węglami przez 15-20 minut.

 

file1369943082



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...