Szaszłyki z młodych ziemniaków

30 maja 2013, dodał: plomien
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 40 dag małych ziemniaków
  • Po pół strąka czerwonej, żółtej i zielonej papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 10 dag wędzonego boczku w cienkich plasterkach

Na glazurę:

  • 5-6 łyżek keczupu
  • 2-3 łyżki sosu chi lii
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • Rozmaryn
  • Tymianek
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Dokładnie wymieszaj keczup z sosem chi lii. Dopraw do smaku przeciśniętym czosnkiem, imbirem, ziołami, solą oraz pieprzem.
  • Ziemniaczki namocz na kilkanaście minut w zimnej wodzie. Oskrob i obgotuj przez 5 minut w osolonym wrzątku. Jeszcze ciepłe polej połową glazury, wymieszaj.  Odstaw do ostudzenia.
  • Papryki umyj, pokrój w kwadraty. Cebulę obierz i pokrój w szersze piórka. Ziemniaczki zawiń w paseczki boczku. Na bambusowe patyki nabijaj ziemniaczki na przemian z cząstkami cebuli i papryki. Szaszłyki posmaruj pozostałą glazurą, ułóż na tackach do grillowania.
  • Piecz, kilkakrotnie obracając, nad rozżarzonymi węglami przez 15-20 minut.

 

file1369943082