Szaszłyki z młodych ziemniaków
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 40 dag małych ziemniaków
- Po pół strąka czerwonej, żółtej i zielonej papryki
- 1 czerwona cebula
- 10 dag wędzonego boczku w cienkich plasterkach
Na glazurę:
- 5-6 łyżek keczupu
- 2-3 łyżki sosu chi lii
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- Rozmaryn
- Tymianek
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Dokładnie wymieszaj keczup z sosem chi lii. Dopraw do smaku przeciśniętym czosnkiem, imbirem, ziołami, solą oraz pieprzem.
- Ziemniaczki namocz na kilkanaście minut w zimnej wodzie. Oskrob i obgotuj przez 5 minut w osolonym wrzątku. Jeszcze ciepłe polej połową glazury, wymieszaj. Odstaw do ostudzenia.
- Papryki umyj, pokrój w kwadraty. Cebulę obierz i pokrój w szersze piórka. Ziemniaczki zawiń w paseczki boczku. Na bambusowe patyki nabijaj ziemniaczki na przemian z cząstkami cebuli i papryki. Szaszłyki posmaruj pozostałą glazurą, ułóż na tackach do grillowania.
- Piecz, kilkakrotnie obracając, nad rozżarzonymi węglami przez 15-20 minut.