Szaszłyki z pulpetami
Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego
Jajko
2 ząbki czosnku
Bułka tarta
Olej
Papryka czerwona i zielona
4 małe ziemniaki
Marchewka
2 cebule
Kapusta pekińska
Sól, pieprz, papryka słodka, majeranek
Przygotowanie:
Do mięsa dodaję bułkę tartą (tyle, aby łatwo było formować małe klopsy), przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, doprawiam. Wstawiam do lodówki.
Z papryk usuwam nasiona, miąższ kroję, obie cebule obieram i kroję w grubsze plastry. Ziemniaki obieram i lekko gotuję. Gdy ostygną, kroję na grube talarki. Marchewkę obieram, ścieram, kapustę szatkuję. Na patelni lekko podsmażam na oleju jedną cebulę, dodaję marchew, doprawiam. Dodaję kapustę. Z mięsa formuję klopsiki. Nabijam na szpadki na przemian z papryką, drugą cebulą i ziemniakami. Szaszłyki kładę na tacce do grilla, smaruję olejem, oprószam majerankiem. Piekę ok, 15 minut. Podaję z warzywami z patelni.