Szaszłyki z pulpetami

13 czerwca 2012, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1/2 kg mięsa mielonego
Jajko
2 ząbki czosnku
Bułka tarta
Olej
Papryka czerwona i zielona
4 małe ziemniaki
Marchewka
2 cebule
Kapusta pekińska
Sól, pieprz, papryka słodka, majeranek

Przygotowanie:

Do mięsa dodaję bułkę tartą (tyle, aby łatwo było formować małe klopsy), przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, doprawiam. Wstawiam do lodówki.
Z papryk usuwam nasiona, miąższ kroję, obie cebule obieram i kroję w grubsze plastry. Ziemniaki obieram i lekko gotuję. Gdy ostygną, kroję na grube talarki. Marchewkę obieram, ścieram, kapustę szatkuję. Na patelni lekko podsmażam na oleju jedną cebulę, dodaję marchew, doprawiam. Dodaję kapustę. Z mięsa formuję klopsiki. Nabijam na szpadki na przemian z papryką, drugą cebulą i ziemniakami. Szaszłyki kładę na tacce do grilla, smaruję olejem, oprószam majerankiem. Piekę ok, 15 minut. Podaję z warzywami z patelni.



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.