Szaszłyki z kurczaka i ananasa

29 lutego 2012, dodał: Krystyna
Artykuł zewnętrzny

składniki:

1/2 dużego ananasa, 3 pojedyncze piersi z kurczaka, sól morska, 2 łyżeczki suszonego tymianku, 1 czubata łyżeczka kurkumy w proszku, 1/2 szklanki oliwy z oliwek /extra virgin/, drewniane patyczki na szaszłyki

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki około 3 cm. Posypać solą, tymiankiem i kurkumą. Wymieszać ręką, dodać oliwę i jeszcze raz wymieszać. Odstawić na pół godziny od czasu do czasu zamieszać. Ananasa grubo obrać, wykroić środek, pozostawiając żółty miąższ. Pokroi w kostkę około 3 cm. Patyczki na szaszłyki pokroić nożyczkami na połówki. Nadziewać po 2 kawałki kurczaka i 1 ananasa. Grlilować przez 3 minuty z każdej strony aż mięso będzie usmażone w środku. Podawać ze śmietanką kokosową.

składniki na śmietankę:

250 ml śmietanki kokosowej, 200 ml gęstej śmietany 18 % , 10 orzechów włoskich

Wykonanie:

Śmietankę kokosową wlać do płaskiego rondelka lub patelni i gotować na małym ogniu aż zgęstnieje /ok.15-25 minut/. Ostudzić i wymieszać z gęstą śmietaną 18 %. Orzechy obrać ze skorupek i drobno posiekać, dodać do śmietanki.