Szaszłyki z kurczaka
Artykuł zewnętrzny
Szaszłyk składniki:
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka suszonego oregano
¼ łyżeczki soli i pieprzu
8 polędwiczek z kurczaka
Salsa składniki:
5 dużych dojrzałych pomidorów
kilka plasterków bekonu
¼ szklanki mięty, pokrojonej
1 mała papryka jalapeno, pokrojona
1 łyżeczka mielonego czosnku
¼ łyżeczki soli
5 dużych dojrzałych pomidorów
kilka plasterków bekonu
¼ szklanki mięty, pokrojonej
1 mała papryka jalapeno, pokrojona
1 łyżeczka mielonego czosnku
¼ łyżeczki soli
Przygotowanie:
Wymieszać składniki marynaty w plastikowej torbie. Mięso marynować ok. 15 min. Przygotować 8 szaszłyków (nabić polędwiczki na patyczki). Pokropić pomidory oliwą, grillować ok. 5 min. Przełożyć do miski, utrzeć na gładką masę. Dodać pozostałe składniki salsy. Szaszłyki pokropić oliwą, grillować ok. 4 min., na 1 stronie dwukrotnie obracając. Podawać z salsą. Smacznym dodatkiem jest ryż z pokrojonym w kostkę lub tartym kabaczkiem i skórką z cytryny.
Wymieszać składniki marynaty w plastikowej torbie. Mięso marynować ok. 15 min. Przygotować 8 szaszłyków (nabić polędwiczki na patyczki). Pokropić pomidory oliwą, grillować ok. 5 min. Przełożyć do miski, utrzeć na gładką masę. Dodać pozostałe składniki salsy. Szaszłyki pokropić oliwą, grillować ok. 4 min., na 1 stronie dwukrotnie obracając. Podawać z salsą. Smacznym dodatkiem jest ryż z pokrojonym w kostkę lub tartym kabaczkiem i skórką z cytryny.