Szaszłyki z kulek mięsnych
Składniki:
1/2 kg mieszanego mięsa mielonego, 2 łyżki bułki tartej, jajko, 1/2 cebuli, łyżeczka soli, łyżeczka pieprzu, 1/4 czerwonej papryki, marchewka, szczypta ostrej papryki, szczypta tymianku, łyżeczka soku z cytryny.
Do mięsa dodać jajko, przyprawy, sok z cytryny. Paprykę i cebulę drobniutko posiekać, a marchew oczyścić i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Połączyć z mięsem, wyrobić. Formować małe kulki, nadziewać po 3 szt na patyczki szaszłykowe.
Sos: 1/4 czerwonej papryki, 1/2 cebuli, ząbek czosnku, szkl. pikantnego keczupu, 2 łyżki octu jabłkowego, szczypta ostrej papryki, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, sól, pieprz, szczypta ziół prowansalskich oraz imbiru.
Paprykę, cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Połączyć z resztą składników. Marynatą posmarować szaszłyki. Grillować ok. 20 min, smarując pozostałym sosem.