Kolorowe szaszłyki drobiowe
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1 pierś z kurczaka
1 papryka
6-7 małych cebulek
15 dag boczku
100ml oleju
6 ząbków czosnku
Majeranek
Liscie laurowe
Ziele angielskie
Bazylia
Sól i pieprz
Przygotowanie:
24h przed grillowaniem marynujemy mięso. Pierś z kurczaka kroimy w małe kawałki. Do miski wlewamy olej, wciskamy obrany czosnek, dajemy sporą ilość majeranku oraz bazylii, trochę pieprzu, pół łyżeczki soli, liście laurowe i ziele angielskie. Marynatę mieszamy razem z mięsem i odstawiamy w chłodne miejsce. Na drugi dzień przygotowujemy szaszłyki: boczek i paprykę kroimy w małe kawałki, cebule w grube prążki. Nabijamy na patyczki na przemian kurczaka – paprykę – kurczaka – boczek – kurczaka – cebule itd. Grillujemy na niedużym ogniu przez około 40 minut.