Szaszłyk z indyka

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Szaszłyk z indyka

Czas ; 1 godzina + 2 godziny marynowanie mięsa

Składniki :

30 dag mięsa z piersi indyka
15 dag wędzonej słoniny
2 cebule
Sól
pieprz mielony
papryka mielona
sos sojowy
olej

Mięso pokroić w kostkę .Zrobić marynatę z 2 łyżek oleju, 2 łyżek sosu sojowego , 1,2 łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki papryki mielonej , szczypty soli i natrzeć nią mięso. Przykryć i zostawić w lodówce na 2 godziny . Pokroić słoninkę w plasterki , a cebulę w plastry. Namoczyć patyczki do szaszłyków. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i obsmażyć na rumiano mięso. Zdjąć z patelni i zostawić by lekko przestygło. Nadziewać na patyczki na przemian mięso, słoninkę i cebulę ( tak by zrobić 2 porcje ).W małej brytfance na 2 łyżkach oleju ułożyć szaszłyki , polać 2 łyżkami marynaty. Brytfankę szczelnie zawinąć folią aluminiową i wstawić do gorącego piekarnika na 45 minut .
Jak komuś nie równo piecze piekarnik to może każdy szaszłyk zawinąć w folię aluminiową ( robiąc porcje ) i takie paczuszki ułożyć na blaszce lub w brytfance i tak piec.
Tak sobie pomyślałam ,że dopiszę ,że czas pieczenia w piekarniku jest zależny od wielkości plastrów mięsa i stopnia ich wysmażenia .Proponuję po 25 minutach sprawdzić – może już są dobre i jeśli trzeba trzymać dalej ( to tak na wszelki wypadek żeby komuś się nie wysuszyły na wiórek )

nadesłane: Babciagramolka



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...