Szaszłyki z musem brzoskwiniowym
Artykuł zewnętrzny
Potrzebujemy:
Szaszłyki:
- pierś z kurczaka
- 5 goździków
- łyżka soli
- łyżka pieprzu cayenne
- łyżka ostrej papryki
- dwie łyżki oliwy z oliwek
extra vergine marki Monini - łyżka soku z cytryny
- Pierś z kurczaka kroimy w długie paski, mieszamy ze wszystkimi przyprawami i oliwą i odstawiamy do lodówki. Moje mięso leżało w niej kilka godzin, dlatego wyszło bardzo aromatyczne. Następnie układamy na grillu (u mnie opcja grill w mikrofali) i grillujemy aż się ładnie zarumieni z każdej strony (około 10-20 minut)
Sos:
- 1 brzoskwinia
- 2 nektarynki
- 1 pomidor
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
extra vergine marki Monini - 1/2 papryczki chilli
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól, pieprz
- 1 ząbek czosnku
- Pomidora, brzoskwinię i nektarynki kroimy w kostkę, chilli i czosnek drobno siekamy.
W rondelku rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojone składniki.
Dusimy przez kilka minut.
Dodajemy pozostałe składniki – ocet, koncentrat pomidorowy i przyprawy.
Dusimy przez 15 minut, pamiętając aby mieszać (żeby się nie przypaliło).
Po tym czasie sos miksujemy blenderem i schładzamy. Smacznego!