Szarlotka z pianką

8 grudnia 2011,
dodał: Madzia444
Artykuł zewnętrzny

Na ciasto:

– 65 dag mąki pszennej
– margaryna
– łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
– 2 łyżki cukru pudru
– 5 żółtek
– łyżka kakao

Nadzienie:
– 1,5 kg jabłek
– 3 łyżki cukru
– łyżeczka cynamonu

Pianka:
– 5 białek
– szklanka cukru
– kisiel o dowolnym smaku Delecta

Wykonanie:

1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do mąki dodajemy miękką
margarynę i siekamy. Następnie dodajemy żółtka, cukier puder i
wyrabiamy kruche ciasto. Dzielimy na 3 części: jedną większą i dwie
mniejsze. Do jednej mniejszej wsypujemy kakao i mieszamy. Ciasta mocno
schładzamy.
2. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i mieszamy z cukrem i
cynamonem.
3. Większą cześć ciasta wykładamy na dno blachy. Układamy jabłka. Na
owoce ścieramy ciasto kakaowe.
4. Ubijamy pianę z białek. Stopniowo wsypujemy cukier, a na końcu kisiel
i delikatnie mieszamy. Gotową pianę wykładamy na ciasto. Na wierzch
ścieramy jasne ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na
50 minut.



FORUM - bieżące dyskusje

Jaka maść na łuszczycę skóry głowy?…
Widać ofensywę reklamową, chyba słabo się sprzedaje....
Jaka maść na łuszczycę skóry głowy?…
Od 20 lat choruje na luszczyce, przerobilam juz wszystko chyba. Musisz wzmocnic odpornosc organizmu, zminimalizowac...
Nadwaga i otyłość u dzieci
Tak byłoby dobrze, bo jednak częste sięganie po łakocie wynika głównie z przyzwyczajenia....
Samotne wakacje - jak je spędzić?
Czemu? Podróżowanie w pojedynkę może być naprawdę super. Jedyne, co mi podczas takich wyjazdów...