Szarlotka z pianką

8 grudnia 2011,
dodał: Madzia444
Artykuł zewnętrzny

Na ciasto:

– 65 dag mąki pszennej
– margaryna
– łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
– 2 łyżki cukru pudru
– 5 żółtek
– łyżka kakao

Nadzienie:
– 1,5 kg jabłek
– 3 łyżki cukru
– łyżeczka cynamonu

Pianka:
– 5 białek
– szklanka cukru
– kisiel o dowolnym smaku Delecta

Wykonanie:

1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do mąki dodajemy miękką
margarynę i siekamy. Następnie dodajemy żółtka, cukier puder i
wyrabiamy kruche ciasto. Dzielimy na 3 części: jedną większą i dwie
mniejsze. Do jednej mniejszej wsypujemy kakao i mieszamy. Ciasta mocno
schładzamy.
2. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i mieszamy z cukrem i
cynamonem.
3. Większą cześć ciasta wykładamy na dno blachy. Układamy jabłka. Na
owoce ścieramy ciasto kakaowe.
4. Ubijamy pianę z białek. Stopniowo wsypujemy cukier, a na końcu kisiel
i delikatnie mieszamy. Gotową pianę wykładamy na ciasto. Na wierzch
ścieramy jasne ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na
50 minut.



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.