Szarlotka z pianką
Na ciasto:
– 65 dag mąki pszennej
– margaryna
– łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
– 2 łyżki cukru pudru
– 5 żółtek
– łyżka kakao
Nadzienie:
– 1,5 kg jabłek
– 3 łyżki cukru
– łyżeczka cynamonu
Pianka:
– 5 białek
– szklanka cukru
– kisiel o dowolnym smaku Delecta
Wykonanie:
1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do mąki dodajemy miękką
margarynę i siekamy. Następnie dodajemy żółtka, cukier puder i
wyrabiamy kruche ciasto. Dzielimy na 3 części: jedną większą i dwie
mniejsze. Do jednej mniejszej wsypujemy kakao i mieszamy. Ciasta mocno
schładzamy.
2. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i mieszamy z cukrem i
cynamonem.
3. Większą cześć ciasta wykładamy na dno blachy. Układamy jabłka. Na
owoce ścieramy ciasto kakaowe.
4. Ubijamy pianę z białek. Stopniowo wsypujemy cukier, a na końcu kisiel
i delikatnie mieszamy. Gotową pianę wykładamy na ciasto. Na wierzch
ścieramy jasne ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na
50 minut.