Szarlotka z migdałami
Ciasto:
1 szklanka cukru trzcinowego
1 kostka margaryny Palma z Murzynkiem
2 jajka
2 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Jabłkowe nadzienie:
2 kg szarych renet
pół szklanki cukru trzcinowego
garść płatków migdałowych
1 łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki imbiru
Sposób przygotowania:
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobne plasterki. Przełóż je na patelnię i delikatnie podgrzewaj, aby zmiękły. Wsyp cukier, płatki migdałowe, cynamon i imbir. Przesmażone jabłka odstaw do wystudzenia.
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj proszek do pieczenia, pokrojoną margarynę Palma z Murzynkiem, jaja, żółtka i cukier. Szybko zagnieć ciasto, a następnie podziel je na dwie równe części.
Połowę ciasta rozwałkuj i przełóż na blachę posmarowaną margaryną. Wyłóż jabłkowe nadzienie i przykryj drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego to temperatury 180˚C. Piecz przez godzinę.
Ostudzoną szarlotkę podawaj oprószoną cukrem pudrem. Doskonale komponuje się z lodami waniliowymi, posypanymi płatkami migdałów.
***
Palma z Murzynkiem Z.T. „Bielmar” to pełnotłusta (80% tłuszczu) margaryna kulinarna na bazie oleju palmowego,