Szarlotka z białym serem bez jajek
Ciasto: 25 dag mąki, 15 dag margaryny, 5 dag smalcu, szczypta soli, 1 łyżeczka octu jabłkowego, 2 łyżeczki cukru.
Ze składników zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na 20 min do lodówki. Następnie podzielić na pół, jedną część wylepić na dno tortownicy o śr. 24cm, tworząc rant. Nakłuć widelcem.
Nadzienie: 25 dag półtłustego twarogu, budyń waniliowy, 2 łyżki cukru pudru, 5 jabłek, 2 łyżki cukru pudru.
Twaróg zmielić, utrzeć z cukrem i łyżką proszku budyniowego. Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę, zmieszać z cukrem pudrem i resztą budyniu. Jabłka wyłożyć na ciasto, rozsmarować masę serową. Przykryć resztą ciasta, nakłuć widelcem. Piec ok. godz w temp. 180-200st. Przed podaniem posypać pudrem.
Niebiańsko pyszna szarlotka bez dodatku jajek… Zawsze znika w mgnieniu oka