Szarlotka w słoiku z budyniem

5 października 2021, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Ten błyskawiczny deser dla miłośników szarlotek i wszelkich deserów z jabłkiem w roli głównej robi się szybko i wyśmienicie smakuje. Odsłon tego deseru jest wiele, bo zamiast jabłek można użyć bananów lub gruszek, zamiast budyniu ubić bitą śmietanę (wersja bardziej kaloryczna), dodać orzechy, granolę lub wiórki kokosowe. Wszystko zalezy od Waszej inwencji i tego co posiadacie akurat w swojej spiżarni.

szarlotka w słoiku

Składniki (na 2 porcje):

1 jabłka lub banany

60 dag herbatników klasycznych

2 łyżki masła

łyżeczka cynamonu

3 łyżki cukru trzcinowego

niecałe 2 szklanki mleka

opakowanie budyniu waniliowego

opcjonalnie: orzechy, bakalie itp.

Herbatniki kruszymy na drobne kawałki. Jabłka obieramy ze skórek i kroimy na nieduże kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy jabłka lub banany i je podsmażamy. Gdy się rozpadną, dodajemy cukier i cynamon, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie przygotowujemy budyń z niecałych dwóch szklanek mleka (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Na herbatniki wlewamy gorący budyń, wkładamy owoce, znowu budyń i tak na przemian. posypujemy orzechami. W wersji z bitą śmietaną po prostu zamiast warstwy z budyniem układamy bitą śmietanę.