Ten błyskawiczny deser dla miłośników szarlotek i wszelkich deserów z jabłkiem w roli głównej robi się szybko i wyśmienicie smakuje. Odsłon tego deseru jest wiele, bo zamiast jabłek można użyć bananów lub gruszek, zamiast budyniu ubić bitą śmietanę (wersja bardziej kaloryczna), dodać orzechy, granolę lub wiórki kokosowe. Wszystko zalezy od Waszej inwencji i tego co posiadacie akurat w swojej spiżarni.
Składniki (na 2 porcje):
1 jabłka lub banany
60 dag herbatników klasycznych
2 łyżki masła
łyżeczka cynamonu
3 łyżki cukru trzcinowego
niecałe 2 szklanki mleka
opakowanie budyniu waniliowego
opcjonalnie: orzechy, bakalie itp.
Herbatniki kruszymy na drobne kawałki. Jabłka obieramy ze skórek i kroimy na nieduże kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy jabłka lub banany i je podsmażamy. Gdy się rozpadną, dodajemy cukier i cynamon, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie przygotowujemy budyń z niecałych dwóch szklanek mleka (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Na herbatniki wlewamy gorący budyń, wkładamy owoce, znowu budyń i tak na przemian. posypujemy orzechami. W wersji z bitą śmietaną po prostu zamiast warstwy z budyniem układamy bitą śmietanę.