Szarlotka po duńsku
Ciasto:
25 dag mąki pszennej,
jajko,
3 dag margaryny,
5 łyżek cukru,
szczypta soli,
2 dag drożdży,
125 ml mleka.
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem 4 łyżek mąki i szczypty cukru. Odstawić na 30 min w ciepłe miejsce. Resztę mąki zmieszać ze cukrem i szczyptą soli. Na środku zrobić dołek, wbić jajko, dodać posiekaną margarynę i wlać wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1/2 godz. Następnie ponownie wyrobić i ciastem wylepić dno formy o wym. 33x23cm.
Masa:
25 dag śmietany 18%,
4 jajka,
cukier waniliowy,
6 łyżek cukru,
1/2 kg jabłek,
szczypta cynamonu.
Śmietankę lekko podgrzać, dodać cukier waniliowy. Jajka ubić z cukrem, dodać śmietanę oraz szczyptę cynamonu. Masę rozsmarować na cieście. Jabłka obrać i oczyścić, pokroić w plastry. Ułożyć na masie śmietanowej. Piec ok. 50 min w temp. 180st. Podawać oprószone cukrem pudrem.
Przepis na tę wyjątkową szarlotkę, bo na cieście drożdżowym, mąż przywiózł z Danii…