Szarlotka po duńsku

3 października 2012, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Ciasto:

25 dag mąki pszennej,

jajko,

3 dag margaryny,

5 łyżek cukru,

szczypta soli,

2 dag drożdży,

125 ml mleka.

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem 4  łyżek mąki i szczypty cukru. Odstawić na 30 min w ciepłe miejsce. Resztę mąki zmieszać ze cukrem i szczyptą soli. Na środku zrobić dołek, wbić jajko, dodać posiekaną margarynę i wlać wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1/2 godz. Następnie ponownie wyrobić i  ciastem wylepić dno formy o wym. 33x23cm.

Masa:

25 dag śmietany 18%,

4 jajka,

cukier waniliowy,

6 łyżek cukru,

1/2 kg jabłek,

szczypta cynamonu.

Śmietankę lekko podgrzać, dodać cukier waniliowy. Jajka ubić z cukrem, dodać śmietanę oraz szczyptę cynamonu. Masę rozsmarować na cieście. Jabłka obrać i oczyścić, pokroić w plastry. Ułożyć na masie śmietanowej. Piec ok. 50 min w temp. 180st. Podawać oprószone cukrem pudrem.

Przepis na tę wyjątkową szarlotkę, bo na cieście drożdżowym, mąż przywiózł z Danii…

file1349284298