Szarlotka kukurydziana
CIASTO: 2 żółtka, 2i1/2 szkl. mąki, szczypta soli, kost. margaryny, 1/2 szkl. cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki śmietany.
Żółtka wbić do szklanki, dolać mleka do 2/3 jej wysokości. Ze składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować i wyłożyć na nienatłuszczoną blaszkę.
DODATKOWO: szkl. płatków kukurydzianych, 10 średnich jabłek, szkl. + 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 2 łyżeczki cynamonu, 2 białka.
Ciasto w blaszce posypać płatkami kukurydzianymi. Ułożyć jabłka pokrojone w plastry, posypać je mieszaniną cukru, cynamonu i gałki. Rozwałkować 2 część ciasta, wyłożyć na jabłka. Na cieście rozsmarować ubite białka.
Ciasto można posypać cukrem pudrem lub posmarować glazurą: szkl. pudru, 2 łyżki mleka, 1/2 łyżeczki cukru waniliowego. Wszystko dokładnie wymieszać. Glazurą polać gorącą szarlotkę.
To bardzo smaczna i oryginalna szarlotka. Dzięki płatkom i dodatku cynamonu w ogóle nie przypomina tradycyjnej szarlotki.