Szarlotka
Przepis na dużą blachę
3 szklanki mąki
4 jajka
¾ szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka masła lub margaryny
¼ kostki smalcu
cukier waniliowy
1 i ½ kg jabłek (najlepsze antonówki)
¼ szklanki cukru
łyżeczka cynamonu
2 łyżki kaszy mannej
Wszystkie składniki na ciasto posiekać na stolnicy (mąka, cukier puder, masło, smalec, proszek do pieczenia, cukier waniliowy) i zagnieść. Jeżeli jest za gęste dodać gęstej kwaśnej śmietany. 1/3 ciasta zamrozić. Resztę rozwałkować i położyć na blachę wysmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką. Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Posypać cukrem i zostawić na 2 godziny. Następnie odlać sok i doprawić jabłka cynamonem oraz dodać 2 łyżki kaszy mannej. Jabłka rozłożyć na cieście, na jabłka wyłożyć ubitą pianę z 4 białek z cukrem. Na wierzch zetrzeć ciasto zamrożone wcześniej. Piec około godziny. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.