Szarlotka

29 stycznia 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

Przepis na dużą blachę

3 szklanki mąki
4 jajka
¾ szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka masła lub margaryny
¼ kostki smalcu
cukier waniliowy
1 i ½ kg jabłek (najlepsze antonówki)
¼ szklanki cukru
łyżeczka cynamonu
2 łyżki kaszy mannej

Wszystkie składniki na ciasto posiekać na stolnicy (mąka, cukier puder, masło, smalec, proszek do pieczenia, cukier waniliowy) i zagnieść. Jeżeli jest za gęste dodać gęstej kwaśnej śmietany. 1/3 ciasta zamrozić. Resztę rozwałkować  i położyć na blachę wysmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką. Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Posypać cukrem i zostawić na 2 godziny. Następnie odlać sok i doprawić jabłka cynamonem oraz dodać 2 łyżki kaszy mannej. Jabłka rozłożyć na cieście, na jabłka wyłożyć ubitą pianę z  4 białek z cukrem. Na wierzch zetrzeć ciasto zamrożone wcześniej. Piec około godziny. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

file1264792530



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Szarlotka

  1. avatar Kolorowapani pisze:

    to prawda, że trzeba dodać smalec – wtedy szarlotka jest znacznie bardziej puszysta i ciasto mięciutkie

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jak rozmawiać z małym dzieckiem o j…
Mówmy dziecku o swoich potrzebach i uczuciach. Dawanie jasnych komunikatów – jak twoje zachowanie...
Jak poznałyście i zakochałyscie się…
Ja swojego przyszłego męża poznałam na dyskotece. To były czasy pięknej młodości,beztroskiej i niezapomnianej zabawy.
Wzór na spodniach
Choć wydaje się to kłopotliwe, stworzenie stylizacji ze spodniami we wzory nie jest...
wzdęcia
Dobrym sposobem na wzdęcia są herbatki ziołowe. Osobom, które często mają problem z uciskającymi...