Wielkopolskie szare kluski z kapustą
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 jajko
szczypta soli
3 szklanki maki
szczypta soli
3 szklanki maki
1 główka kapusty
0,5 kostki margaryny
1 mała cebulka
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a następnie odcedzić z nich część wody.
Dodać mąkę, sól i jajko, wyrobić ciasto.
Zagotować około 3 litrów wody. Gdy zacznie wrzeć, kłaść na nią łyżką kluski. Gotować, mieszając od czasu do czasu, przez kilka minut. Następnie zalewamy zimną wodą i odcedzić.
Kapustę poszatkować. Zagotować w około 1-2 litrach wody. Tłuszcz z cebulką zrumienić. Dodać do ugotowanej i odcedzonej kapusty, posolić, popieprzyć (za przeproszeniem, rzecz jasna!), podsmażyć przez kilka minut.
Kluski podawać razem z podsmażoną kapustą.