Szaraki
Artykuł zewnętrzny
szybciutko się je robi, są bardzo smaczne i zdrowe
Składniki
- 1 szkl. mąki żytniej razowej t.2000
- 1- 1,5 szkl. mąki pszennej zwykłej
- ok. 1/2-3/4 szkl. ciepłej wody (ile zabierze mąką)
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
Opis przygotowania
Obie mąki wsypać do miski, dodać sól, jajko, olej i połowę wody, zagniatać ciasto ew. dolewając wody. Ciasto powinno mieć dość zwartą konsystencję. Urywać kawałeczki ciasta i toczyć z nich w dłoniach małe wałeczki. Wrzucać na wrzątek i gotować ok. 5 min. Osączyć. Lekko osączone można wrzucić z powrotem do garnka, dodać 1 łyżkę masła i wymieszać. Podawać ze skwarkami z boczku i cebulką albo z mięsem w sosie, albo z białym serem i śmietaną. Można je też odsmażyć. Jeśli ciasto rozwałkujemy i pokroimy w dość cienkie paski uzyskamy razowy makaron. Z ilości podanych składników były 3 porcje.