Trufle czekoladowe z szampanem
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 200 gram gorzkiej czekolady 70% kakao
- 6 łyżek szampana o temperaturze pokojowej
- 2 łyżki miodu
- kilka orzechów włoskich
- 4 łyżki śmietany kremówki o temperaturze pokojowej
- kakao i cukier puder do obtaczania
Etapy przygotowania
Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli, dodajemy szampana i szybko mieszamy, dodajemy miód i mieszamy, na koniec dodajemy śmietanę i tu liczy się szybkość bo czekolada po dodaniu śmietany szybko się zagęści, gotową masę wstawiamy do lodówki. Bierzemy orzecha i formujemy trufle tak aby orzech był w środku. gotowe trufle obtaczamy w cukrze pudrze zmieszanym z kakao, trufle mogą służyć jako wróżba. Tylko w jedna truflę wkładamy orzeszek i ten kto go znajdzie będzie miał szczęście w najbliższym roku.