Trufle czekoladowe z szampanem

17 października 2011, dodał: gadulka
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 200 gram gorzkiej czekolady 70% kakao
  • 6 łyżek szampana o temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki miodu
  • kilka orzechów włoskich
  • 4 łyżki śmietany kremówki o temperaturze pokojowej
  • kakao i cukier puder do obtaczania

Etapy przygotowania

Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli, dodajemy szampana i szybko mieszamy, dodajemy miód i mieszamy, na koniec dodajemy śmietanę i tu liczy się szybkość bo czekolada po dodaniu śmietany szybko się zagęści, gotową masę wstawiamy do lodówki. Bierzemy orzecha i formujemy trufle tak aby orzech był w środku. gotowe trufle obtaczamy w cukrze pudrze zmieszanym z kakao, trufle mogą służyć jako wróżba. Tylko w jedna truflę wkładamy orzeszek i ten kto go znajdzie będzie miał szczęście w najbliższym roku.

file1294394197