Szalony cielaczek
Słodkie takie niby nic a nieźle może kopnąć :-)
składniki:
- 1 puszka mleka skondensowanego, słodzonego (ok. 500g)
- 0,5l rumu (właściwie nadaje się każdy – ja miałam ciemny)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
sposób przygotowania:
Puszkę mleka, oczywiście zamkniętą, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą tak aby puszka była całkowicie zakryta i gotujemy pod przykryciem na niedużym odniu 2,5 godziny. W trakcie gotowania uzupełniamy ubytek wody – puszka mysi być cały czas zakryta. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Nie otwierajcie gorącej puszki bo kajmak może pryskać!
Zimny kajmak przekładamy do dzbanka, wlewamy rum i ekstrakt waniliowy, i miksujemy na dużych obrotach aż nie będzie grudek. Polecam do tego blender bo zwykłym mikserem ciężko idzie… Powstały krem przelewamy do butelek i odstawiamy na min. 24 godziny a najlepiej na 1-2 tygodnie. Podajemy mocno schłodzony albo z dodatkiem lodu.
Jeśli nie macie ekstraktu waniliowego dodajcie ok. 2-3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią.