Szafranowy kurczak z ryżem, pomidorami, papryką i rodzynkami

13 lipca 2011, dodał: anetka129
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 200g ryżu długoziarnistego
  • 400g kurczaka
  • 1 pęczek dymki
  • 1 żółta papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 suszone strąki chilli
  • 2 szczypty szafranu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 125ml bulionu warzywnego
  • 1 garść rodzynek
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 2 gałązki pietruszki
  • 100g jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:Mięso kurczaka pokroić na kawałki. Cebulkę oczyścić, pokroić w cienkie talarki (odłożyć pół łyżeczki do późniejszej dekoracji).Paprykę umyć, usunąć nasiona i pokroić w małe krążki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać,rozgnieść nożem i drobno posiekać.Rozgrzać oliwę na patelni, dodać kurczaka, cebulę, paprykę i czosnek.Smażyć na dużym ogniu przez 4 minuty, stale mieszając. Chilli rozkruszyć na patelni, dodać szafran i kminek (kurczak i warzywa nabiorą ładnego różowego koloru), smażyć przez około 15 minut. W tym czasie ugotować ryż z 1 łyżką kurkumy. Dodać do kurczaka, dokładnie wymieszać. Podawać z jogurtem, udekorowane siekaną natką pietruszki i dymką.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz