Szafranowy kurczak z ryżem, pomidorami, papryką i rodzynkami
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 200g ryżu długoziarnistego
- 400g kurczaka
- 1 pęczek dymki
- 1 żółta papryka
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 suszone strąki chilli
- 2 szczypty szafranu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 125ml bulionu warzywnego
- 1 garść rodzynek
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 2 gałązki pietruszki
- 100g jogurtu naturalnego
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:Mięso kurczaka pokroić na kawałki. Cebulkę oczyścić, pokroić w cienkie talarki (odłożyć pół łyżeczki do późniejszej dekoracji).Paprykę umyć, usunąć nasiona i pokroić w małe krążki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać,rozgnieść nożem i drobno posiekać.Rozgrzać oliwę na patelni, dodać kurczaka, cebulę, paprykę i czosnek.Smażyć na dużym ogniu przez 4 minuty, stale mieszając. Chilli rozkruszyć na patelni, dodać szafran i kminek (kurczak i warzywa nabiorą ładnego różowego koloru), smażyć przez około 15 minut. W tym czasie ugotować ryż z 1 łyżką kurkumy. Dodać do kurczaka, dokładnie wymieszać. Podawać z jogurtem, udekorowane siekaną natką pietruszki i dymką.