Syrop z buraka na męczący kaszel – babciny przepis
Jeśli męczy cię suchy kaszel z niewielką ilością wydzieliny a nie chcesz kolejny raz kupować słodkiego syropu z apteki to mamy świetne antidotum: babciny przepis na syrop z buraka! Jego wykonanie jest banalnie proste, gwarantujemy też, że już pierwsza łyżka tego wspaniałego domowego lekarstwa przynosi ulgę i łagodzi odruch kaszlu.
Ten syrop skutecznie odflegmia oskrzela i można go podawać dzieciom powyżej 2 roku życia, które dość szybko odczuwają ulgę podczas męczącego kaszlu. Dodatkowo likwiduje tzw. „drapanie” w gardle i leczy chrypkę. Ten syrop wzmacnia układ odpornościowy organizmy, zawiera pożyteczne antocyjany. Zawiera witaminy i cenne minerały pożyteczne dla zdrowia.
składniki:
duży korzeń buraka ćwikłowego
cukier kokosowy lub trzcinowy ekologiczny
Buraka należy wydrążyć, robią tzw. kieszonkę, w tę kieszonkę wsypujemy cukier (do pełna) i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku na 10 minut. Wewnątrz buraka tworzy się smaczny, gęsty syrop. Syrop można też wymieszać z odrobiną miodu. Syrop serwujemy co kilka godzin po 1 łyżeczce. Nie podajemy dzieciom poniżej 2 roku życia.