Pierś indyka w warzywach z chili
Składniki:
30 dkg piersi indyka, 1 marchew, 1 czerwona papryka, 1 pietruszka, 2 garści zielonej fasolki szparagowej, pół brokuła, 1 mała cukinia, 4 ząbki czosnku, łyżeczka startego imbiru, ciut papryczki chili (wg gustu), 3 łyżki oliwy, 1 łyżka soli morskiej, 2-3 litry wody (wrzątku) zależnie od preferowanej gęstości
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy oliwę; na nią wrzucamy pokrojoną w kostkę pierś i podsmażamy; dodajemy starte na „jarzynówce” pietruszkę, cukinię i marchew oraz pokrojoną w kostkę paprykę- podsmażamy mieszając; w tym czasie gotujemy w czajniku wodę (można dodać zimną, ale tak jest lepiej, bo prędzej i tracimy mniej witamin); dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy; wlewamy wrzątek i dodajemy fasolkę, brokuła, imbir, chili i sól; gotujemy 10-15 minut i wcinamy; rozgrzewa; ścieka z nosa i czoła; rewelacja na choroby i przemarznięcia