Swojska szyneczka

22 sierpnia 2011, dodał: wiola333
Artykuł zewnętrzny

składniki:

5 kg mięsa od szynki,
0,5 kg soli,
2 gramy saletry spożywczej,
główka czosnku,
łyżeczka cukru,
6 liści laurowych,
4 ziela angielskie,
pieprz w ziarenkach 0,5 łyżeczki,
nasiona kolendry 0,5 łyżeczki

Z mięsa wykroić 5 szyneczek, opłukać i odsączyć z wody, sól , cukier i saletrę wymieszać razem , tą mieszanką natrzeć uformowane szyneczki, dać do garnka opsypać pozostałą solą, pozostawić pod przykryciem na noc , aby puściła sok. Zagotować 6 litrów wody , dodać do niej liście laurowe , ziele angielskie, pieprz i kolendrę, chwilę gotować , odstawić do wystygnięcia (marynata ma być całkiem zimna). Czosnek rozdrobnić wsypać do mięsa i zalać marynatą , nakryć i to ma stać około tygodnia w tym że po trzech dniach trzeba zmienić marynatę starą wylać i mięso przewrócić na drugą stronę i ponownie zalać świeża marynatą. Po tygodniu wyjąć mięso z marynaty , opłukać wodą , położyć aby obciekła z wody, następnie założyć na każdą szyneczkę siatkę i najlepiej skrępować jeszcze mięso sznurkiem. Zawiesić na uchwytach z drutu, wcześniej przygotować wędzarnie , należy wędzić aż szynki złapią rumiany kolor, najlepsze drzewo do wędzenia to grab i bruk. Po uwędzeniu szynki muszą wystygnąć . Gotować je w osolonej wodzie, na bardzo wolnym ogniu do miękkości, po ugotowaniu zostawić szynkę w wodzie do wystygnięcia, aby nie była sucha.

file1314019170



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Gdzie chodzicie w weekendy na impre…
Ja z całą rodziną często w weekendy wybieramy się do Energylandii w Zatorze. Mnóstwo...
odpryskujący lakier
Dla wzmocnienia i przedłużenia trwałości manicure możesz wykorzystać specjalne produkty typu top...
Jak schudnąć po ciąży
Aby podkręcić redukcję tłuszczu i w jak najszybszy sposób schudnąć po ciąży dzięki ćwiczeniom,...
Skręcanie włosów
Najprostszym sposobem jest związanie włosów w warkocz i pozostawienie ich na parę godzin. Najlepszy...