Swojska kaszanka

28 lutego 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

Głowa wieprzowa
Skórki ze słoniny
Inne obrzynki
Kasza gryczana 2 kg
Liśc laurowy 5 szt
Ziele angielskie 10 szt
Krew 1 l
Pieprz
Sól
Majeranek
Jelita wieprzowe
Głowę świńską oczyścić, porąbać na mniejsze części. Wszystko wymoczyć w wodzie z solą. Ugotować z dodatkiem przypraw na miękko. Najlepiej jak mięso samo zacznie odpadać od kości. Wyjąć, ostudzić, obrać z kości i wszystko zemleć w maszynce razem z krwią. Wodę z gotowania przecedzić, żeby nie było drobnych kości. Do tej wody wsypać kaszę i gotować na wolnym ogniu, aż kasza będzie miękka. Do kaszy dodać zmielone mięso z głowy wraz z krwią i dokładnie wszystko wymieszać. Przyprawić do smaku solą pieprzem i majerankiem. Tak przygotowaną kaszą nadziewać jelita wieprzowe. Najlepiej nadziewać przez specjalną rurkę maszynką do mięsa. Wiązać odpowiednie długość. Następnie gotować na bardzo wolnym ogniu około ½ godziny.

file1267368050



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Co oznacza ochota na kwaśne?
Ochota na kwaśny smak może nie być tylko zachcianką, ale objawem choroby lub niedoborów...
Podwyżki cen prądu
Podwyżki cen energii mają być wyższe niż zapowiadał rząd. W drugiej połowie...
Banany, którymi można się zatruć…
Jakie banany kupować, a jakich unikać? Wiadomo, że banany są zdrowe, mają dużo potasu, regulują...
Przepis na długowieczność
Niemiecki lekarz Andreas Michelsen ogłosił, że nasze zdrowie w 91% zależy tylko od nas....