Światowy Dzień Zdrowia. Z Marwit zadbasz o przedwiosenną dietę!

6 kwietnia 2016, dodał: ACHA PR
Artykuł zewnętrzny

Jak co roku, 7 kwietnia obchodzimy Światowy Dzień Zdrowia, a to doskonała okazja, by zatrzymać się na chwilę i zwrócić uwagę na problemy zdrowotne społeczeństwa. Marwit, który troszczy się o nasze zdrowie każdego dnia, motywuje nas do wprowadzenia kilku zmian w swoich codziennych rytuałach, które przełożą się na lepsze samopoczucie i poprawią kondycję naszego organizmu.

Marwit, dostarczając nam codziennie świeżych produktów, pełnych witamin i składników odżywczych, dzieli się z nami swoją receptą na zachowanie zdrowia i witalności. Chcąc pokazać, że Światowy Dzień Zdrowia to ważny dzień w kalendarzu firmy, odnoszący się do jej misji, Marwit wspólnie z Panią dietetyk – Anną Czyż przygotował kilka rad na to, by zdrowo powitać wiosnę. Przekonaj się jakie to proste, a z produktami Marwit – smaczne i przyjemne!

  1. PIJ WIĘCEJ WODY

Zimą przebywamy więcej w ogrzewanych pomieszczeniach – suche powietrze wysusza nasze  drogi oddechowe. Do tego jeśli niewiele pijemy  (zimą nie chce nam się pić zwyczajnej wody) szybciej się odwadniamy. W tej sytuacji organizm jest bardziej podatny na infekcje. Idealna byłaby woda mineralna,  ale równie dobre mogą być: – świeże soki Marwit (jabłkowy po podgrzaniu  z laską cynamonu i goździkami świetnie rozgrzeje  w te ostatnie zimowe dni!), – herbaty ziołowe (szczególnie czystek), – herbaty z suszu owocowego (np. z hibiskusa, czarnego bzu, dzikiej róży), – kawa zbożowa, – mleko roślinne.

Pamiętaj! Kawa i mocne herbaty nie nawadniają organizmu!

  1. POZBĄDŹ SIĘ ZBĘDNEJ TKANKI TŁUSZCZOWEJ

Jeśli zimą przybyło Ci troszkę kilogramów właśnie teraz jest świetny moment, aby zacząć stopniową redukcję. Ureguluj posiłki, nie przejadaj się i nie podjadaj, wieczorem unikaj węglowodanów. Zdrowe odchudzanie ma tempo 0,5-1 kg na tydzień. Może właśnie teraz dołączysz do AKCJI MARWITALIZACJA? Zachęcamy!

 

  1. UNIKAJ BARDZO PRZETWORZONEJ ŻYWNOŚCI

Pamiętaj, że przetworzona żywność zakwasza organizm, przez co zwalnia się metabolizm a układ odpornościowy pracuje gorzej. Zamiast kupować słodycze upiecz owsiane ciastka czy zbożowe batoniki, zamiast dań w proszku jedz Zupy Krem Marwit, zamiast wędlin spróbuj upiec indyka czy przygotuj pasztet  z soczewicy. Staraj się do każdego posiłku dodać coś zdrowego – coś, co zawiera jak najmniej składników lub nie ma ich w ogóle:

– owoce (świeże, suszone bez dwutlenku siarki, przetarte, musy, świeże soki Marwit np. świetnie wzmacniający odporność nowy smak: z jabłek i czarnej porzeczki),

– warzywa (korzeniowe, mrożone, suszone, soki, kiszonki),

– jogurty naturalne i inne przetwory mleczne bez cukru  i mleka w proszku,

– produkty zbożowe: np. płatki owsiane, kasze, ryż,

– orzechy, pestki, słonecznik, – nasiona roślin strączkowych (np. soczewica, cieciorka)

– jajka (nawet 2 sztuki dziennie!).

  1. Z NOWALIJKAMI POCZEKAJ DO KWIETNIA

Pierwsze warzywa i owoce mogą pochodzić z mocno nawożonych upraw. Pestycydy często działają uczulająco. Lepiej nadal jeść korzeniowe warzywa, mrożonki czy susze.

 

  1. KORZYSTAJ ZE SŁOŃCA

Będzie go coraz więcej – może skusi Cię to do częstszych spacerów, marszów z kijkami, czy biegania? Słońce jest niezmiernie ważne! Dzięki niemu wytwarzamy pod skórą witaminę D, która stymuluje naszą odporność  i wzmacnia kości. Przebywanie na powietrzu dotlenia i pomaga złagodzić objawy zmęczenia czy stresu.

 

  1. USUŃ TOKSYNY

Zwolniony zimą metabolizm gorzej radzi sobie  z produktami przemiany materii. Mniejsza podaż wody, warzyw i owoców nasila poczucie zmęczenia. Mimo, że detoksykacja wiąże się z niską podażą energii to w efekcie witalność wzrasta i pojawia się przyjemne uczucie lekkości. Naprawdę warto! Zachęcam do przeprowadzania 4-dniowej Oczyszczającej Diety  z Marwit.

 

  1. UŚMIECHAJ SIĘ!

Wybieraj czynności, które sprawiają Ci przyjemność! Na przedwiośniu często pojawiają się stany depresyjne – zdecydowanie najlepszy będzie tu lubiany ruch, spotkania towarzyskie (może  też wspólne spacery czy przygotowywanie zdrowych i smacznych posiłków?) oraz odpowiedni dobór węglowodanów: jedz te z pełnego ziarna i na ich bazie przygotowuj domowe słodycze. Do posiłku możesz sięgnąć po czekoladę. Produkty pozbawione błonnika, jak np. białe pieczywo i większość słodkości wywołują skoki poziomu cukru we krwi, a te powodują wahania nastroju. Czas nakręcić się na pozytywną energię!

 

Razem z Panią Anną Czyż trzymamy kciuki za Was  i zmiany Waszej diety, powodzenia! ;)

 

tabelamarwit