Dzień 25 października jest szczególny dla wszystkich wielbicieli makaronu – obchodzimy wtedy jego święto, czyli Światowy Dzień Makaronu. Najlepszą formą celebracji tego dnia będzie przyrządzenie pysznych makaronowych potraw. Jest to również doskonały moment, aby zastanowić się jak Polacy postrzegają ten produkt? Jaki rodzaj makaronu preferujemy? Z jakimi składnikami najchętniej go przyrządzamy? A także po którą z makaronowych form najczęściej sięgamy?
Makaron jest produktem nie tylko niezwykle uniwersalnym, ale również bardzo prostym
w przygotowaniu. Są to główne powody jego popularności na całym świecie – w tym także w Polsce. Historia jego powstania jest do tej pory niejasna. Powszechnie uważa się, że pierwszy makaron miał długość 20 cali i powstał w Chinach, około 4 tysiące lat temu. Włosi twierdzą jednak, że jest to ich pomysł, który narodził się w Rzymie w I w. p.n.e. Jedna kwestia nie podlega wątpliwości – makaron na przestrzeni ostatnich stuleci zdobył ogromną popularność. Nie dziwi więc fakt, że zostało ustanowione na jego cześć święto, czyli Światowy Dzień Makaronu. Jest to święto stosunkowo młode, pierwszy raz obchodzono je w 1997 roku. Zyskuje jednak na popularności w bardzo szybkim tempie, z roku na rok przybywa amatorów makaronowej uczty. Z tej okazji Instytutu Badania Opinii Homo Homini przeprowadził na zlecenie marki Lubella badania, które potwierdzają, że makaron cieszy się w naszym kraju coraz większą popularnością – prawie 70% badanych przyrządza dania na bazie makaronu przynajmniej raz w tygodniu, w tym 38% spożywa go kilka razy w tygodniu. Makarony w polskiej kuchni używa się głównie do zup, ale coraz częściej ze względu na wygodę, łatwość i szybkość przygotowania, makaron stanowi dodatek do drugiego dania. Powoli też polscy konsumenci zaczynają szukać innowacji w kuchni i co za tym idzie, gotują nowe dania, których do tej pory nie przygotowywali, a do takich eksperymentów kulinarnych makaron jest idealnym składnikiem. Pomimo wszystkich atrybutów makaronów, Polakom ze spożyciem ok. 5 kg rocznie na osobę, wciąż daleko do wielkich ich miłośników – Włochów (spożycie: 22 kg na osobę), ale i do większości mieszkańców krajów europejskich, gdzie konsumpcja roczna to średnio 10 kg na osobę.
Makaron… uwielbiam
Badania pokazują, że preferencje Polaków co do rodzaju makaronu używanego do drugich dań są bardzo zróżnicowane. Najbardziej popularne są świderki, które wybiera aż 28% badanych oraz spaghetti 15%. Natomiast ulubionym dodatkiem do dań makaronowych jest mięso oraz sosy na bazie pomidorów, które wybiera odpowiednio 25% oraz 24% badanych. Makaron najczęściej dodajemy do zup (36%) oraz przyrządzania go w formie makaronu z sosem (30%). – Takie dania są wybierane przede wszystkim ze względu na nasze preferencje kulinarne. Polacy uwielbiają zupy, w których o prym walczą rosół oraz pomidorówka. – zauważa Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny współpracujący z marką Lubella. – Uwielbiane zarówno przez dorosłych jak i dzieci spaghetti z sosem daje nam możliwość przygotowania smacznego dania dla całej rodziny. Przygotowując sos możemy dodać nasze ulubione dodatki tworząc za każdym razem nowe kompozycje smakowe. Zachęcałabym jednak do poszerzania makaronowego jadłospisu i wykorzystywania tego składnika również w innych zestawieniach, ponieważ makaron daje gwarancję przygotowania bardzo smacznego i zdrowego dnia dla całej rodziny w sposób łatwy i szybki – dodaje Ceranowicz.
Najsmaczniej jest…
Tak jak lubimy, ale warto również czasami odejść od dobrze nam znanych dań i podjąć kulinarne wyzwanie. Makaron idealnie nada się jako baza dla różnorodnych dań od sałatek, przez zapiekanki, a na deserach kończąc. Możemy do niego dodawać różnorodne mięsa, ryby, sery, warzywa czy owoce. Jedynym ograniczeniem może być dla nas nasza wyobraźnia – Makaron to produkt bardzo wszechstronny, oferujący nam bardzo szeroką gamę dań, które można z nim przygotować. Co ważne coraz więcej osób zaczyna to dostrzegać i eksperymentować w kuchni. Ten trend bardzo mnie cieszy. – podkreśla Piotr Ceranowicz – Warto korzystać z produktów sezonowych np. grzybów, czy warzyw, które w połączeniu z makaronem pozwolą nam urządzić wyborną ucztę i zachwycić naszych najbliższych. Z mojego doświadczenia zawodowego wiem, że kilka składników oraz makaron potrafią połączyć się w zaskakująco pyszną całość. – dodaje Ceranowicz.
Na zdrowie…
Oprócz walorów smakowych warto zauważyć, że makaron jest zdrowy i podobnie jak inne produkty zbożowe powinien stanowić podstawę naszego codziennego menu. – Jest on źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów złożonych oraz błonnika, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu – mówi Anna Różyk, dietetyk współpracująca z marką Lubella. Dzięki tym właściwościom makaron jest idealnym produktem dla osób w różnym wieku, a także tych przebywających na diecie. – Ze względu na te właściwości zaleca się, aby produkty zbożowe, w tym makarony, były spożywane 5 razy dziennie i były obecne w każdym posiłku. Prawidłowo skomponowane posiłki wpłyną pozytywnie nie tylko na nasz wygląd, ale również zdrowie. – dodaje Różyk.
Warto zatem sięgać po makaron, nie tylko ze względu na jego walory smakowe, ale także odżywcze i zdrowotne. To produkt, który daje nam ogromne możliwości kulinarne. Jest on dobrą podstawą dań zarówno dla osób, które dopiero stawiają pierwsze kroki w kuchni, jak i dla bardziej doświadczonych kucharzy. Światowy Dzień Makaronu to znakomita okazja, aby przyrządzić nasze ulubione danie makaronowe lub spróbować zupełnie nowych połączeń smakowych. – Zachęcam do zabawy w kuchni nie tylko w tym dniu. Ku inspiracji przygotowałem dla Państwa trzy pyszne makaronowe przepisy – podsumowuje Piotr Ceranowicz.