Świąteczny piernik
Składniki:
Ciasto
100g margaryny
3/4 szklanki cukru
2 jajka
100g miodu (5 łyżeczek)
1 łyżka zimnej wody
1 śmietana wiejska 12%
1/2 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka kakao Delecty
1 przyprawa korzenna Delecty
Nadzienie
2 łyżki marmolady lub dżemu
1 polewa biała-gotowa Delecty
1 łyżka masła
aromat rumowy Delecty
Do dekoracji
1 polewa deserowa- gotowa Delecty
Przygotowanie:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać miód, wodę i śmietanę. Marmoladę lub dżem, wymieszać z sodą oczyszczoną, kakao i przyprawą korzenną.
Dodawać ją stopniowo do utartego tłuszczu, dokładnie wszystko wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z ciastem.
Ciasto włożyć do formy od długości około 25 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piec około 70 minut, w 175 C.
Po upieczeniu, piernik niech pozostanie w piekarniku- aż do ostygnięcia. Wystudzone ciasto, przekroić na dwie części.
Polewę białą podgrzać w garnku, w gorącej wodzie i wlać ją do utartego masła. Dodać aromat i wymieszać.
Dolny blat ciasta, posmarować marmoladą lub dżemem i przykryć warstwą ciasta. Rozsmarować masę z białej czekolady i nałożyć na ostatni blat ciasta. Wierzch ciasta posmarować polewą deserową.
Smacznego!