Świąteczny piernik

12 grudnia 2010, dodał: p
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

Ciasto

100g margaryny
3/4 szklanki cukru
2 jajka
100g miodu (5 łyżeczek)
1 łyżka zimnej wody
1 śmietana wiejska 12%
1/2 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka kakao Delecty
1 przyprawa korzenna Delecty

Nadzienie

2 łyżki marmolady lub dżemu
1 polewa biała-gotowa Delecty
1 łyżka masła
aromat rumowy Delecty

Do dekoracji

1 polewa deserowa- gotowa Delecty

Przygotowanie:

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać miód, wodę i śmietanę. Marmoladę lub dżem, wymieszać z sodą oczyszczoną, kakao i przyprawą korzenną.
Dodawać ją stopniowo do utartego tłuszczu, dokładnie wszystko wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z ciastem.
Ciasto włożyć do formy od długości około 25 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piec około 70 minut, w 175 C.
Po upieczeniu, piernik niech pozostanie w piekarniku- aż do ostygnięcia. Wystudzone ciasto, przekroić na dwie części.
Polewę białą podgrzać w garnku, w gorącej wodzie i wlać ją do utartego masła. Dodać aromat i wymieszać.
Dolny blat ciasta, posmarować marmoladą lub dżemem i przykryć warstwą ciasta. Rozsmarować masę z białej czekolady i nałożyć na ostatni blat ciasta. Wierzch ciasta posmarować polewą deserową.
Smacznego!



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...