Świąteczne pierniczki zaparzane
Składniki :
1 kg mąki pszennej
30 dag cukru
25 dag miodu
0, 25 l mleka
2 dag sody oczyszczonej Delecta
1 dag goździków
1 dag cynamonu
polewa biała czekolada Delecta
polewa ciemna czekolada Delecta
ozdoby do ciasta, rodzynki do przybrania
Przygotowanie :
1/3 część cukru zrumienić na brązowo, dodać miód, resztę cukru, zmielone i przesiane przyprawy korzenne, wlać mleko i całość zagotować. Na stolnicę przesiać mąkę, wsypać sodę oczyszczoną Delecta i zmieszać. Następnie wlać masę, zmieszać łopatką i dokładnie wyrobić. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić na 2-3 godz. Następnie wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na placki grubości 2-3 cm. Foremkami w kształcie serduszek, drzewek, gwiazdek, etc. i ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piec 2—30 min. Po ostygnięciu posmarować polewą biała lub/i ciemna czekolada Delecta i przybrać ozdobami do ciasta lub rodzynkami.
Smacznego !