Świąteczne pierniczki zaparzane

11 grudnia 2010, dodał: Beauty
Artykuł zewnętrzny

Składniki :
1 kg mąki pszennej

30 dag cukru

25 dag miodu

0, 25 l mleka

2 dag sody oczyszczonej Delecta

1 dag goździków

1 dag cynamonu

polewa biała czekolada Delecta

polewa ciemna czekolada Delecta

ozdoby do ciasta, rodzynki do przybrania

Przygotowanie :

1/3 część cukru zrumienić na brązowo, dodać miód, resztę cukru, zmielone i przesiane przyprawy korzenne, wlać mleko i całość zagotować. Na stolnicę przesiać mąkę, wsypać sodę oczyszczoną Delecta i zmieszać. Następnie wlać masę, zmieszać łopatką i dokładnie wyrobić. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić na 2-3 godz. Następnie wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na placki grubości 2-3 cm. Foremkami w kształcie serduszek, drzewek, gwiazdek, etc. i ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piec 2—30 min. Po ostygnięciu posmarować polewą biała lub/i ciemna czekolada Delecta i przybrać ozdobami do ciasta lub rodzynkami.

Smacznego !



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz