Świąteczne ciasto z nadzieniem

3 grudnia 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

ciasto
Przepis: Jenny

Składniki

1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
30g masła
1 czerwona cebula porządnie posiekana
2 selery naciowe pokrojone w kostkę
2 ząbki czosnku
szczypta mielonych goździków
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
50g prażonych, pokrojonych orzechów laskowych
50g pokrojonej żurawiny
60g suszonych moreli
2 łyżeczki świeżych listków tymianku
1 łyżka stołowa imbiru konserwowego
skórka z 1 pomarańczy
120g bułki tartej (najlepiej domowej)
500 g najlepszej kiełbasy wieprzowej, jaką znajdziesz, obranej ze skóry
3 łyżki stołowe pietruszki
14 plastrów boczku

Przygotowanie

1. Rozgrzej piekarnik do 190°C.
2. Rozgrzej oliwę i masło na dużej patelni o grubym dnie. Dodaj cebulę i seler, smaż mieszając przez 4 minuty.
3. Dodaj czosnek i smaż 30 sekund.
4. Dodaj goździki, cynamon, orzechy, żurawinę, morele, tymianek i imbir – smaż mieszając około minuty.
5. Wrzuć wszystko z patelni do dużej miski i dodaj skórkę z pomarańczy i bułkę tartą.
6. Obierz kiełbasę ze skórki i dodaj razem z pietruszką do owocowej mikstury. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj.
7. Weź blachę do pieczenia (18-20 cm) i nasmaruj tłuszczem.
8. Połóż 7 plastrów boczku na dnie blachy tak, żeby wystawały i kolejne 7 tak samo, tylko w drugą stronę (chodzi o to, żeby później można było je zawinąć tak, by utworzyły „dach” nad farszem)
9. Ułóż farsz na dnie i równomiernie rozprowadź.
10. Zawiń farsz w boczek i delikatnie uklep.
11. Piecz na środku piekarnika 35-40 minut.
12. Wyjmij z piekarnika i odstaw na parę minut, zanim podasz.

Można podawać gorące lub w temperaturze pokojowej. Serwuj na tacy udekorowanej imbirem konserwowym, wiśniami w lukrze i liśćmi laurowymi.

Wskazówka: Cały urok tego dania polega na tym, że można je zrobić dużo wcześniej i zamrozić lub przygotować dzień – dwa przed podaniem, a kiedy zaczniesz je podgrzewać, cały dom wypełni się cudownym aromatem. Domową bułkę tartą zrób z czerstwego chleba, wrzucając go po prostu do miksera lub ścierając na tarce.

 

 

Bajeczne Święta i Nowy Rok z Jenny i Rezą
„Bajeczna akademia kulinarna Jenny i Rezy”
Od poniedziałku do piątku o 17:30 na Polsat Food Network

Przeżyj niezwykłe Święta przy stole zastawionym wyjątkowymi potrawami. Wybierz się w kulinarną podróż, pełną tradycji różnych krajów i niezwykłych, świątecznych smaków. Uczcij Nowy Rok ucztą godną króla. Brzmi jak bajka? Jeżeli masz takich nauczycieli, jak Jenny Morris i Reza Mahammad, wszystko jest możliwe.

Od listopada na kanale Polsat Food Network Jenny i Reza odkrywają talenty swoich uczniów w „Bajecznej akademii kulinarnej Jenny i Rezy”. Ta para mistrzów kuchni potrafi wyzwolić entuzjazm do jedzenia nawet u najsłabszych kucharzy. Zaczynając od podstaw gotowania i docierając do zawiłości przepisów kuchni śródziemnomorskiej iazjatyckiej, uczestnicy programu przygotowują wyśmienite uczty pod uważnym okiem słynnych gospodarzy i w atmosferze doskonałej zabawy.

Kiedy nadchodzą Święta i Nowy Rok, Jenny i Reza mają pole do popisu, stawiając przed swoimi uczniami prawdziwe wyzwania. Choć potrawy, jakie przygotowują, są wyrafinowane, z Jenny i Rezą stają się bajecznie proste.

Zapraszamy do świątecznego stołu Jenny Morris i Rezy Mahammada. Oto przepisy na świąteczne i noworoczne przysmaki, wprost z „Bajecznej akademii kulinarnej”.

Emisja odcinków, z których pochodzą przepisy: 21, 23, 24 i 25 grudnia, godz. 17:30.
O Polsat Food Network

Rozrywka i jedzenie prosto z serca.
Polsat Food Network to świeże spojrzenie na programy kulinarne i celebracja wszystkiego, co odważne, zabawne
i rozrywkowe w tym gatunku. To nie jest typowy kanał o tym, jak gotować! Polsat Food Network to nieustająco jedna
z najszybciej rozwijających się, lifestyle’owych i rozrywkowych marek, pełna wielokrotnie nagradzanych programów o gotowaniu, mistrzów kuchni i kulinarnych rywalizacji.
W Wielkiej Brytanii Food Network to numer jeden wśród lifestyle’owych kanałów, dostępny na wszystkich największych platformach. Strona www.foodnetwork.co.uk jest dostępnym przez całą dobę dopełnieniem kanału, na którym można znaleźć codzienną ramówkę, oglądać na żywo lub na życzenie odcinki programów, zapoznać się z biografiami szefów kuchni, przepisami i innymi formami kontentu.
W obszarze EMEA zapraszamy po więcej informacji na strony: Polska: www.foodnetwork.pl; Południowa Afryka: www.foodnetwork.co.za; dodatkowo EMEA: www.foodnetworktv.com. W USA zapraszamy na stronę www.foodnetwork.com, która jest wiodącą stroną kulinarną w Ameryce i gdzie kanał jest jednym z najbardziej popularnych w telewizji.
Polsat Food Network należy do Scripps Network International, lidera w mediach lifestyle’owych, w dziedzinach, takich jak jedzenie, dom i podróże; dla telewizji, internetu i powstających platform. Na rynku międzynarodowym funkcjonuje pod nazwą Food Network.