Świąteczna szynka pieczona

4 października 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny


Składniki:

1,5 kg szynki surowej bez kości
Vegeta

goździki
1 łyżeczka otartej skórki cytryny
2 łyżki smalcu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

file1286200781

Sposób przygotowania:

Szynkę natrzeć Vegetą, uformować, obwiązując bawełnianym sznurkiem, naszpikować goździkami, ułożyć w brytfannie, dodać smalec i piec około 2 godzin w piekarniku o temperaturze 180°C aż do zarumienienia. W trakcie pieczenia podlewać wodą, a później wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia posypać otartą skórką cytryny oraz natką pietruszki. Można podawać na gorąco z pieczonymi ziemniakami lub na zimno z sosami i fasolką szparagową.

www.podravka.pl