Świąteczna stefanka

17 grudnia 2013, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Ciasto: 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 200g margaryny, 2 jajka, 6 łyżek cukru, 5 łyżek miodu, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki sody oczyszczonej.

Margarynę, miód i cukier stopić i przestudzić. Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną i kakao. Dodać stopioną, przestudzoną masę. Na koniec dać jajka. Dokładnie wyrobić, aż wszystkie składniki się połączą (ciasto nie jest zbyt gęste!). Ciasto wstawić na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować i wylepić dno formy o wym. 24x27cm.

Piec około 20minut w temp. 180st. Przestudzić i przekroić na trzy części.

Krem: 1 l mleka 3,2%, 7 czubatych łyżek kaszy manny, szklanka cukru pudru, sok z 1/2 cytryny, 80g margaryny, powidła śliwkowe.

Mleko zagotować z cukrem pudrem i kaszą manną. Gotować na małym ogniu około 15minut, często mieszając. Masę całkowicie ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puch, dodawać po łyżce kaszy manny. na koniec dodać sok z cytryny. Blaty ciasta smarować powidłami, następnie przekładać kremem. Wierzch można posmarować resztą kremu lub oprószyć cukrem pudrem i udekorować czekoladowymi gwiazdkami.

file1387220675



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.