URODA I ZDROWIE

Świąteczna ryba w nowej odsłonie, czyli co zamiast smażonego karpia

19 grudnia 2017, dodał: KarolinaPegasus

Choć kolacja wigilijna wcale nie musi być jarska, to i tak na stołach zazwyczaj króluje ryba, która nie przypadkiem zajmuje poczesne miejsce w świątecznym menu. Obok tradycyjnie smażonej, ryba coraz częściej pojawia się w nowoczesnych wersjach.

W Polsce, tak jak w wielu innych krajach, kolacja wigilijna składa się ze specjalnie na tę okazję zarezerwowanych potraw, z których każda ma swoje symboliczne znaczenie. Choć potrawy te różnią się nieco w zależności od regionu, to niektóre składniki pojawiają się niemal wszędzie. Są to zwykle zboża, orzechy, miód, mak, grzyby i oczywiście ryby.

Ryba na świątecznym stole

Jednym z najważniejszych dań, których nie może zabraknąć na świątecznym stole są ryby. Jako symbol chrześcijaństwa i chrztu są silnie powiązane ze świętem Bożego Narodzenia. W tradycji ludowej ryby kojarzone były z obfitością, płodnością i odradzającym się życiem. Wierzono zatem, że jedzenie ryb zapewni życie w zdrowiu i dostatku. W niektórych domach nadal panuje zwyczaj zbierania łusek ryb przyrządzanych na kolację wigilijną. Wysuszone i włożone do portfela mają spowodować, że na pewno nie zabraknie w nim pieniędzy przez cały nadchodzący rok.

Najczęściej serwowanymi na święta gatunkami ryb nadal są śledzie i karp, choć sandacz, pstrąg czy łosoś nie należą już do rzadkości. Coraz częściej też tradycyjne, ciężkie, smażone dania zastępowane są ich unowocześnioną wersją.

Jak więc zaskoczyć rodzinę i przyjaciół? O to kilka propozycji:

Podpalany makaron z łososiami i posypką orzechową

Składniki:

  • makaron Tagliatelle Barilla 500 g
  • garść orzechów włoskich
  • Garść pestek dyni
  • wędzony łosoś 100 g
  • surowy łosoś 200 g
  • oliwa extra virgin
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 szalotka
  • 1 świeża papryczka chili
  • gorgonzola 100 g
  • brandy 50 ml
  • 2-3 łyżki Barilla Pesto Pomodori Secchi
  • 1 łyżka kaparów
  • garść rukoli
  • świeża bazylia i tymianek
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka oliwy truflowy

 

Sposób przygotowania:

 

  1. Surowego łososia umyj, oczyść z ości, przypraw i natrzyj oliwą. Wędzonego łososia rozdrobnij.
  2.  Orzechy, tymianek i pestki dyni posiekaj drobno i wymieszaj razem w małej miseczce. Posiekaj szalotkę i papryczkę chili, gorgonzolę delikatnie pokrusz.
  3. Surowego łososia podsmaż na suchej patelni. Najpierw stronę ze skórą, następnie stronę bez skóry. Usuń skórę i jeszcze dosmaż. Po zdjęciu z patelni rozdrobnij widelcami.
  4. W trakcie smażenia łososia zacznij gotować makaron.
  5. Na patelni roztop masło, wlej brandy i podpal. Gdy ogień zgaśnie dodaj gorgonzolę, kapary i szalotkę. Mieszaj do rozpuszczenia się sera.
  6. Makaron odcedź i wymieszaj z pesto z suszonych pomidorów. Do garnka dodaj sos serowy i delikatnie wmieszaj łososie. Wszystko razem podgrzej.
  7. Przygotuj posypkę orzechową. Na suchej patelni podpraż posiekane orzechy, pestki dyni i tymianek.
  8. Zdejmij makaron z ognia i bardzo delikatnie wmieszaj rukolę oraz połowę bazylii.
  9. Po rozłożeniu na talerze, obsyp posiekaną papryczką chilli, świeżym pieprzem, resztą bazylii i posypką orzechową. Na koniec skrop oliwą truflową.

 

Bavette Barilla z tuńczykiem i pomidorami

Składniki:

  • makaron Bavette Barilla – 400 g
  • anchois – 2 szt.
  • tuńczyk – 100 g
  • grzyby – 100 g
  • oliwa z Oliwek Extra Vergine – 4 łyżki
  • czosnek – 2 ząbki
  • pomidory – 150 g
  • sól i pieprz – do smaku
  • natka pietruszki do posypania

 

Sposób przygotowania:

 

  1. Oczyść grzyby ostrożnie pokrój je w cienkie plasterki. Rozgrzej patelnię z 2 łyżkami oleju na średnim ogniu. Kiedy olej będzie gorący, dodaj ząbek czosnku. Następnie dodaj grzyby, sól i pieprz. Smaż na dużym ogniu.
  2. Rozgrzej patelnię z pozostałym olejem na średnim ogniu. Gdy olej będzie gorący, smaż drugi ząbek czosnku, aż nabierze koloru. Umyte i posiekane anchois usmaż.
  3. Pomidory sparz wrzątkiem i usuń z nich skórę oraz nasiona. Kiedy anchois nabiorą trochę koloru, dodaj pomidory. Gotuj przez 15 minut, aż do uzyskania równomiernej grubej konsystencji.
  4. Dodaj uprzednio rozdrobnionego tuńczyka i przypraw odrobiną soli i pieprzu. Razem  gotuj przez 4-5 minut, a następnie dodaj grzyby do sosu.
  5. Tymczasem makaron Bavette Barilla ugotuj w dużej ilości osolonej wody. Następnie wymieszaj i podaj z wcześniej przygotowanym sosem.

Spaghetti Barilla z tuńczykiem i cukinią

Składniki:

  • Barilla Spaghetti 350-400 g
  • puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • 2 pomidory
  • cukinia średniej wielkości
  • garść natki pietruszki
  • garść szczypiorku
  • 5-6 łyżek oliwy
  • pieprz do smaku

 

  1. Cukinię pokrój w słupki i podsmaż na łyżce oliwy na patelni (krótko, by pozostała chrupka).
  2. Pomidory obierz ze skórki, wyjmij pestki i pokrój w kostkę, a następnie podduś je na patelni z posiekaną natką i pieprzem.
  3. Dodaj tuńczyka i smaż jeszcze przez chwilę, by odparowała woda.
  4. Ugotuj makaron, odcedź i wymieszaj w garnku z cukinią, pomidorami i tuńczykiem. Dodaj drobno posiekany szczypiorek i delikatnie wymieszaj.


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Baza pod lakier- czy jej używacie?
Na zniszczone paznokcie to mogę polecić mnóstwo odżywek czy olejków na skórki...
Plamki na paznokciach
Wydaje mi się, że najlepiej rozejrzeć się wśród odżywek, ceny są bardzo niskie,...
wzmocnienie paznokci
Mi najbardziej pasują kosmetyki do paznokci w sam raz na moją kieszeń, a jakość...
Rozdwajająca się płytka
Pozostaję wierna odżywkom , moja szybko wzmacnia paznokcie, nie podrażnia i ma naturalny mleczny...