Świąteczna ryba w nowej odsłonie, czyli co zamiast smażonego karpia
Choć kolacja wigilijna wcale nie musi być jarska, to i tak na stołach zazwyczaj króluje ryba, która nie przypadkiem zajmuje poczesne miejsce w świątecznym menu. Obok tradycyjnie smażonej, ryba coraz częściej pojawia się w nowoczesnych wersjach.
W Polsce, tak jak w wielu innych krajach, kolacja wigilijna składa się ze specjalnie na tę okazję zarezerwowanych potraw, z których każda ma swoje symboliczne znaczenie. Choć potrawy te różnią się nieco w zależności od regionu, to niektóre składniki pojawiają się niemal wszędzie. Są to zwykle zboża, orzechy, miód, mak, grzyby i oczywiście ryby.
Ryba na świątecznym stole
Jednym z najważniejszych dań, których nie może zabraknąć na świątecznym stole są ryby. Jako symbol chrześcijaństwa i chrztu są silnie powiązane ze świętem Bożego Narodzenia. W tradycji ludowej ryby kojarzone były z obfitością, płodnością i odradzającym się życiem. Wierzono zatem, że jedzenie ryb zapewni życie w zdrowiu i dostatku. W niektórych domach nadal panuje zwyczaj zbierania łusek ryb przyrządzanych na kolację wigilijną. Wysuszone i włożone do portfela mają spowodować, że na pewno nie zabraknie w nim pieniędzy przez cały nadchodzący rok.
Najczęściej serwowanymi na święta gatunkami ryb nadal są śledzie i karp, choć sandacz, pstrąg czy łosoś nie należą już do rzadkości. Coraz częściej też tradycyjne, ciężkie, smażone dania zastępowane są ich unowocześnioną wersją.
Jak więc zaskoczyć rodzinę i przyjaciół? O to kilka propozycji:
Podpalany makaron z łososiami i posypką orzechową
Składniki:
- makaron Tagliatelle Barilla 500 g
- garść orzechów włoskich
- Garść pestek dyni
- wędzony łosoś 100 g
- surowy łosoś 200 g
- oliwa extra virgin
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 szalotka
- 1 świeża papryczka chili
- gorgonzola 100 g
- brandy 50 ml
- 2-3 łyżki Barilla Pesto Pomodori Secchi
- 1 łyżka kaparów
- garść rukoli
- świeża bazylia i tymianek
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżka oliwy truflowy
Sposób przygotowania:
- Surowego łososia umyj, oczyść z ości, przypraw i natrzyj oliwą. Wędzonego łososia rozdrobnij.
- Orzechy, tymianek i pestki dyni posiekaj drobno i wymieszaj razem w małej miseczce. Posiekaj szalotkę i papryczkę chili, gorgonzolę delikatnie pokrusz.
- Surowego łososia podsmaż na suchej patelni. Najpierw stronę ze skórą, następnie stronę bez skóry. Usuń skórę i jeszcze dosmaż. Po zdjęciu z patelni rozdrobnij widelcami.
- W trakcie smażenia łososia zacznij gotować makaron.
- Na patelni roztop masło, wlej brandy i podpal. Gdy ogień zgaśnie dodaj gorgonzolę, kapary i szalotkę. Mieszaj do rozpuszczenia się sera.
- Makaron odcedź i wymieszaj z pesto z suszonych pomidorów. Do garnka dodaj sos serowy i delikatnie wmieszaj łososie. Wszystko razem podgrzej.
- Przygotuj posypkę orzechową. Na suchej patelni podpraż posiekane orzechy, pestki dyni i tymianek.
- Zdejmij makaron z ognia i bardzo delikatnie wmieszaj rukolę oraz połowę bazylii.
- Po rozłożeniu na talerze, obsyp posiekaną papryczką chilli, świeżym pieprzem, resztą bazylii i posypką orzechową. Na koniec skrop oliwą truflową.
Bavette Barilla z tuńczykiem i pomidorami
Składniki:
- makaron Bavette Barilla – 400 g
- anchois – 2 szt.
- tuńczyk – 100 g
- grzyby – 100 g
- oliwa z Oliwek Extra Vergine – 4 łyżki
- czosnek – 2 ząbki
- pomidory – 150 g
- sól i pieprz – do smaku
- natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
- Oczyść grzyby ostrożnie pokrój je w cienkie plasterki. Rozgrzej patelnię z 2 łyżkami oleju na średnim ogniu. Kiedy olej będzie gorący, dodaj ząbek czosnku. Następnie dodaj grzyby, sól i pieprz. Smaż na dużym ogniu.
- Rozgrzej patelnię z pozostałym olejem na średnim ogniu. Gdy olej będzie gorący, smaż drugi ząbek czosnku, aż nabierze koloru. Umyte i posiekane anchois usmaż.
- Pomidory sparz wrzątkiem i usuń z nich skórę oraz nasiona. Kiedy anchois nabiorą trochę koloru, dodaj pomidory. Gotuj przez 15 minut, aż do uzyskania równomiernej grubej konsystencji.
- Dodaj uprzednio rozdrobnionego tuńczyka i przypraw odrobiną soli i pieprzu. Razem gotuj przez 4-5 minut, a następnie dodaj grzyby do sosu.
- Tymczasem makaron Bavette Barilla ugotuj w dużej ilości osolonej wody. Następnie wymieszaj i podaj z wcześniej przygotowanym sosem.
Spaghetti Barilla z tuńczykiem i cukinią
Składniki:
- Barilla Spaghetti 350-400 g
- puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- 2 pomidory
- cukinia średniej wielkości
- garść natki pietruszki
- garść szczypiorku
- 5-6 łyżek oliwy
- pieprz do smaku
- Cukinię pokrój w słupki i podsmaż na łyżce oliwy na patelni (krótko, by pozostała chrupka).
- Pomidory obierz ze skórki, wyjmij pestki i pokrój w kostkę, a następnie podduś je na patelni z posiekaną natką i pieprzem.
- Dodaj tuńczyka i smaż jeszcze przez chwilę, by odparowała woda.
- Ugotuj makaron, odcedź i wymieszaj w garnku z cukinią, pomidorami i tuńczykiem. Dodaj drobno posiekany szczypiorek i delikatnie wymieszaj.