Sweet Bloody Muffin
Ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1,5 łyżki kakao
- 1 łyżka czerwonego barwnika spożywczego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 szklanka cukru
- 1/2 łyżeczki wanilii
- 70g masła
- 1 duże jajko (2 małe)
- 1/2 szklanki śmietany
konfitury z gruszek (najlepiej własnej produkcji)
Krem:
- 250g serka mascarpone
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 100ml śmietanki kremówki
- 1/2 szklanki świerzych malin
Suche składniki ciasta: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól dokładnie razem mieszamy. Barwnik łączymy ze śmietaną. Cukier i miękkie masło ucieramy na delikatną masę, nastepnie dodajemy wanilię, jajko(a) i razem mieszamy. Do tak przygotowanej masy dodajemy po trochę „suchej mieszanki” i śmietany, a następnie miksujemy.
Do przygotowanych foremek na dno nakładamy odrobinę ciasta, następnie łyżeczkę konfitur i przykrywamy ciastem do 2/3 wysokości foremki.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni i pieczemy około 20-25 min.
Porcja ciasta wystarcza na 12 standardowych muffinek.
Przestudzone muffinki dekorujemy pysznym kremem przygotowanym w nastepujący sposób:
Lekko ubijamy serek, dodajemy cukier i zminą śmietankę, wszytsko razem miksujemy na najwyższych obrotach, aż do uzyskania sztywnej masy. Przygotowany krem delikatnie łączymy z kawałkami malin.