Obecnie lady naszych sklepów i supermarketów są pełne różnych suszonych owoców. Czasami nie wiemy, co wybrać, ponieważ możliwości są nieograniczone. Jednak wśród tego asortymentu jest produkt, który powinien zostać wyróżniony jako jeden z najsmaczniejszych i najcenniejszych suszonych owoców zarówno z medycznego, jak i dietetycznego punktu widzenia. Mowa o suszonych śliwkach.
Suszone śliwki – zalety które warto znać
Badania potwierdzają różnorodne korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania suszonych śliwek. Suszone śliwki są dobrym źródłem witaminy A, B6, C i K oraz źródłem żelaza, manganu i miedzi. Suszone śliwki są również bogate w potas, minerał, który pomaga mięśniom, nerwom i sercu prawidłowo funkcjonować. Zjedzenie 5 suszonych śliwek dostarcza około 280 mg potasu, czyli około 12% zalecanego dziennego spożycia.
Suszone śliwki są dobrym źródłem zarówno nierozpuszczalnego, jak i rozpuszczalnego błonnika. Nierozpuszczalny błonnik pomaga złagodzić zaparcia i utrzymać regularne wypróżnienia, podczas gdy rozpuszczalny błonnik pomaga w umiarkowanym trawieniu i wchłanianiu składników odżywczych z pożywienia. Suszone śliwki zawierają również sorbitol i kwas chlorogenowy, które mogą zwiększać częstotliwość wypróżnień. Jedzenie suszonych śliwek może pomóc w utrzymaniu zdrowia układu trawiennego. Badania kobiet w okresie menopauzy sugerują, że codzienne jedzenie suszonych śliwek poprawia mikrobiom jelitowo-kałowy. Charakterystyczne związki fenolowe i ich metabolity mogą również działać jako środki przeciwbakteryjne zarówno w przewodzie pokarmowym, jak i moczowym.
Według badań klinicznych przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne śliwek mogą pomóc utrzymać zdrową gęstość i formowanie kości. Większe ilości witaminy K w śliwkach również pomagają poprawić zdrowie kości. Suszone śliwki są też bogate w przeciwutleniacze, zwłaszcza dwa kwasy kawoilochinowe, które pomagają obniżyć poziom glukozy we krwi i cholesterolu LDL („złego cholesterolu”), chroniąc jednocześnie komórki przed uszkodzeniami, które mogą prowadzić do chorób. Te suszone owoce mają zdolność pochłaniania wolnych rodników dostających się do organizmu, co z kolei może spowolnić procesy przedwczesnego starzenia się organizmu człowieka. Mają również niski indeks glikemiczny, co oznacza, że nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Codzienne spożywanie suszonych śliwek może też znacznie obniżyć ciśnienie krwi. Podjadanie suszonych śliwek może zwiększyć uczucie sytości i zmniejszyć późniejsze spożycie pokarmu, pomagając kontrolować otyłość, cukrzycę i powiązane choroby układu krążenia.
Suszone śliwki mają także dobry wpływ na układ nerwowy i promują dobry nastrój. Ten produkt pomaga również zwalczać depresję, nudę, lęk, drażliwość i smutek, unikając w ten sposób załamań nerwowych, a nawet bezsenności. Zwiększają odporność organizmu na różne infekcje, dlatego są szczególnie polecane osobom mieszkającym w ekologicznie niekorzystnych regionach. Ponieważ suszone śliwki niszczą bakterie i patogeny pomagają zachować zdrową jamę ustną, a tym samym zwalczają próchnicę i nieprzyjemny oddech.
Suszone śliwki w kuchni
Suszone śliwki znane są ze swojej ciągnącej konsystencji i słodko-pikantnego smaku. Bogate w witaminy, minerały i błonnik, śliwki wspierają zdrowie układu pokarmowego i kości oraz zapewniają ochronę antyoksydacyjną. Dodatkowo w przeciwieństwie do świeżych śliwek, suszone śliwki mogą być przechowywane w spiżarni około 6 miesięcy, a przechowywane w lodówce w szczelnym pojemniku nawet przez rok.
Ważne jest jednak spożywanie suszonych śliwek w optymalnych ilościach, czyli około 4-6 sztuk dziennie. Spożywanie zbyt dużej ilości suszonych śliwek i innych owoców, takich jak rodzynki i figi, może prowadzić do biegunki lub ją nasilać ze względu na wysoką zawartość błonnika i sorbitolu. Oba mogą mieć działanie przeczyszczające na organizm.
Suszone śliwki oferują wszechstronność w zastosowaniach kulinarnych – co świadczy o ich uniwersalnym uroku. Możemy je spożywać samodzielnie jako wygodną i sycącą przekąską mogą też być składnikiem wielu różnych rodzajów potraw, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. W wypiekach suszone śliwki nadają naturalną słodycz i wilgotność muffinom, chlebowi i ciastom. Można je też dusić lub gotować, aby tworzyć soki, kompoty i dżemy, które są idealnym dodatkiem do deski serów lub podwieczorku. Posiekane i dodane do sosów, gulaszów i taginów stanowią bogate źródło smaku z nutą naturalnej słodyczy. Można je pokroić w plasterki i dodać do sałatek, aby uzyskać soczystą, słodką konsystencję, która kontrastuje z zielonymi warzywami. Można je też mieszać z innymi owocami w kompotach, tartach lub puddingach. Ich mocny smak dobrze komponuje się z przyprawami, takimi jak cynamon i gałka muszkatołowa. Zmiksowane śliwki można również stosować zamiast pasty daktylowej do słodzenia wypieków.
W świecie wytrawnego gotowania kucharze używają śliwek, aby poprawić profil smakowy mięs i drobiu. Ich naturalne cukry karmelizują się podczas gotowania, tworząc idealną równowagę we wszystkich rodzajach potraw. Na przykład kuchnia marokańska często obejmuje połączenie śliwek i mięs w tradycyjnym wolno gotowanym gulaszu. W Polsce znany jest głównie schab ze śliwką lub rolady mięsne pieczone z sosem śliwkowym.